Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Adunării Naționale de la Paris, Yael Braun-Pivet: Republica Moldova se transformă, se pregătește să intre în UE și Franța îi salută

stiri.md
steag moldova

Locul Republicii Moldova este în marea familie europeană, iar Franța o va sprijini pe această cale. Declarația a fost făcută de președintele Adunării Naționale de la Paris, Yael Braun-Pivet, în plenul Parlamentului de la Chișinău, conform deschide.md.

R. Moldova se transformă, se modernizează, se pregătește să intre în UE și Franța îi salută și apreciază eforturile pe care deja le-a depus și pe cele pe care urmează să le depună pentru a îndeplini cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Evaluarea orală de Către Comisie a progresului înregistrat este una pozitivă și vă felicit pentru acest lucru. Țara voastră s-a angajat să respecte drepturile omului, care sunt absolute. Trebuie să conștientizăm că Europa nu este doar o piață mare, cu multiple oportunități comerciale. Acesta este un proiect de civilizație care se bazează pe respectul omului și al drepturilor sale. Să intri în UE nu înseamnă să răspunzi unui chestionar birocratic, dar, dimpotrivă, să împărtășim cu alte popoare ale continentului un ansamblu de valori fundamentale, care sunt respectate de fiecare stat. Această cale a fost aleasă de țara voastră și știu că, deja, începeți să simțiți efectele. Evident că R. Moldova face parte din marea familie europeană, țara voastră își merită locul în Europa și va fi alături de Franța, fiți siguri că noi vă vom susține” a declarat oficialul francez.

În discursul său, președintele Adunării Naționale a Franței a felicitat R. Moldova pentru buna organizare a Summitului Comunității Politice Europene.

Cu simțul ospitalității care este recunoscut la poporul moldav, ați fost gazde minunate, pe 1 iunie curent, pentru un număr de 46 de șefi de stat și de guvern. În acea zi, Chișinăul a fost capitala Europei, iar liderii continentali știu acum că pot conta pe Moldova, pe poporul moldovenesc și pe reprezentanții acestuia, în vederea edificării acestei mari democrații europene, singura care ne va feri de tragedii și războaie” a menționat Yael Braun-Pivet.

De asemenea, oficialul francez a vorbit și despre provocările cu care se confruntă R. Moldova în contextul războiului din Ucraina, salutând generozitatea cu care atât autoritățile, cât și cetățenii, au primit atât de mulți refugiați ucraineni.

În prezența unor astfel de pericole, țara dumneavoastră reprezintă un spațiu avansat al democrației și al legii și doresc să îmi exprim admirația și sprijinul meu. În pofida presiunilor și a amenințărilor, în pofida șantajului și a acțiunilor de dezinformare, țara dumneavoastră a menținut cursul, apărând atât democrația în curs de dezvoltare, cât și suveranitatea sa. Nu sunteți singuri în această luptă” a adăugat Braun-Pivet.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea arătată de Franța și pentru angajamentele importante de sprijin al R. Moldova. Șeful legislativului a menționat că, prin eforturi comune, Parlamentul împreună cu Guvernul au reușit să mențină pacea și stabilitatea, să continue implementarea reformelor, să avanseze pe drumul către Uniunea Europeană, să consolideze reziliența energetică, să îi ajute pe cei mai vulnerabili și să îmbunătățească securitatea frontierelor.

Republica Moldova a pășit ferm pe drumul european, iar aderarea la Uniunea Europeană este un scop pe care-l vedem clar și pe care-l vom realiza neîntârziat. Așa cum a spus și Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Summitul EPC – Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit” a subliniat Igor Grosu.

În mesajul său, președintele Parlamentului a făcut referire la faptul că, în ultimii ani, Franța a devenit gazdă a mii de moldoveni care muncesc în orașele și satele franceze și care contribuie din plin la dezvoltarea economică, socială și culturală a Republicii Franceze. De asemenea, Franța a însemnat și șansa la studii de calitate pentru mii de tineri din Moldova. În același timp, mulți francezi s-au îndrăgostit de R. Moldova, de satele noastre și sunt activi în comunități. ”Este un exemplu care inspiră și care arată apropierea dintre popoarele noastre latine”, a mai spus șeful legislativului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.