Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele afgan mesaj către talibani cu scopul de a se ajunge la pace în Afganistan

AP
talibani

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a lansat un apel vineri către talibani cu scopul de a se ajunge la pace în Afganistan, dând asigurări că guvernul de la Kabul va lua 'toate măsurile' pentru a negocia cu gruparea fundamentalistă în pofida obstacolelor, relatează EFE, citat de agerpres.

'Îi îndemnăm pe talibani să lucreze cu guvernul afgan pentru a rezolva într-un mod adecvat problemele (în dispută) şi a elimina ameninţarea războiului', a declarat Ghani în cadrul conferinţei internaţionale 'Asia Centrală şi Asia de Sud: conectivitate regională, provocări şi oportunităţi', care se desfăşoară vineri la Taşkent, capitala Uzbekistanului.

Liderul afgan a anunţat că executivul său este dispus să se întâlnească 'faţă în faţă' cu talibanii, potrivit agenţiei oficiale de presă ruse TASS.

Ghani a subliniat că administraţia de la Kabul va încerca să recurgă la 'toate măsurile pentru a negocia cu talibanii, în pofida obstacolelor existente, şi nu va ceda în faţa lor'. Însă, a atras atenţia preşedintele afgan, unica ofertă făcută Kabulului de gruparea talibană este 'fie de a i se alătura, fie de a se preda', conform agenţiei de presă ruse RIA Novosti.

Talibanii au propus în ajun un acord de încetare a focului pentru trei luni, în schimbul eliberării a 7.000 de insurgenţi încarceraţi de guvernul de la Kabul, cerând totodată ca numele acestora să fie eliminate din listele cu sancţiuni ale ONU, într-o încercare de a negocia cu guvernul afgan după ce au obţinut victorii fără precedent pe teren.

Oferta talibanilor intervine într-un moment de violenţă extremă în ţară, după ofensiva insurgenţilor, care a adus sub controlul lor aproximativ 130 din cele 402 de districte din Afganistan.

Premierul pakistanez Imran Khan a apreciat, la rândul său, că intensificarea conflictului afgan va duce la o creştere a numărului de refugiaţi din Afganistan cât de curând.

Khan, citat de TASS, a declarat că Pakistanul nu va avea capacitatea de a-i găzdui pe noii refugiaţi din motive economice.

'În Pakistan sunt deja trei milioane de refugiaţi din Afganistan şi cel mai probabil va exista un aflux şi mai mare', a spus el.

Prim-ministrul pakistanez a subliniat că ţara sa este cea mai interesată să aducă pacea în Afganistan şi a asigurat că 'va fi întotdeauna împotriva unei soluţii militare a conflictului', potrivit RIA Novosti. În acelaşi timp, agenţia rusă de presă citează în acest context o declaraţie a preşedintelui afgan, potrivit căruia, în ultimele luni, s-a putut vedea sosirea unui număr mare de militanţi islamişti prin Pakistan.

Talibanii au preluat miercuri controlul asupra importantului punct de trecere a frontierei cu Pakistanul - Wesh-Chaman - după o ofensivă de câteva zile.

Eforturile armatei afgane de a-l recupera nu s-au soldat până în prezent cu succes.

Preşedintele Uzbekistanului, Şavkat Mirzoiev, liderul unei ţări care are graniţă comună cu Afganistanul, şi-a exprimat convingerea că afganii vor demonstra disponibilitate pentru compromis pentru a realiza pacea şi armonia în ţara lor.

'Afganistanul se confruntă cu un punct fără întoarcere în istoria sa modernă. Avem încredere că afganii înţelepţi îşi vor demonstra voinţa pentru compromis pentru a se ajunge la un acord naţional', a declarat preşedintele uzbek, citat de RIA Novosti.

Cu ocazia acestei conferinţe, liderul uzbek a menţionat că un sprijin global din partea comunităţii internaţionale pentru a se ajunge la un acord de pace este important, deoarece aceasta va deschide 'noi perspective pentru integrarea Afganistanului în procesele regionale'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.