Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele AmCham România: 'Ministrul Finanţelor ne-a invitat astăzi pentru a avea un dialog pe teme fiscale'

AmCham investitori

Reprezentanţii mediului de afaceri au fost invitaţi joi de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la un dialog pe teme fiscale, a afirmat joi Ionuţ Simion, preşedinte AmCham.

"Nu am avut nicio o discuţie cu Ministrul Finanţelor, însă, domnia sa ne-a invitat astăzi la ora 14:30 pentru a avea un dialog pe teme fiscale. Nu ştiu exact ce are domnul ministru pe agendă, ştiu însă exact că noi, participanţii în cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, vom fi câte un reprezentat de la principalele organizaţii - avem ca temă să discutam politica fiscală viitoare a României şi maniera în care aceasta poate fi făcută pe baza dialogului şi a asigurării transparenţei şi predictibilitătii. Vrem să discutăm despre măsurile legislative care au fost luate până acum în sensul în care pot fi rezolvate acele conflicte, tichete cadou, diurne, transportatori şi vrem, de asemenea, să stabilim un mecanism de lucru între noi şi Ministerul de Finanţe, astfel încât să prevenim cât mai multe dintre aceste sincope de comunicare de ambele părţi", a susţinut Simion, Preşedinte AmCham, Partener PWC, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că cerinţa fundamentală este aceea de a fi consultaţi, "de a vedea transparenţă, de a vedea dialog, de a vedea consultare, astfel încât acele măsuri care se vor implementa au la bază nişte analize elaborate, toate detaliile necesare să minimizeze consecinţele negative pe care o astfel de schimbare a politicii fiscale le poate avea".

"Am apreciat mesajul domnului Ciucă, că nu se va lua o astfel de măsură (taxă de solidaritate, n.r.) şi vreau sa punctez foarte clar. Noi, Camera de Comerţ Americană, nu suntem împotriva regândirii sistemului de taxe şi impozite al României. Este până la urmă apanajul şi atributul fiecărui Guvern în parte - şi, în felul acesta, îşi câştigă electoratul sau nu de partea sa. (...) Eu am încredere că, odată ce se creează spaţiul necesar dialogului, se poate lua o măsură care să nu creeze discriminări şi care să nu afecteze nivelul investiţiilor, nivelul eforturilor pe care marile companii le fac pentru crearea de noi locuri de muncă", a subliniat Ionuţ Simion.

Preşedintele AmCham a susţinut că România nu este pregătită la acest moment pentru un impozit progresiv.

"Nu îi vedem beneficiile imediat. Asta nu înseamnă că o astfel de măsură nu poate fi introdusă, dar ea trebuie să fie pregătită, comunicată din timp, dată posibilitatea atât companiilor, cât şi plătitorilor, persoanelor fizice, cât şi statului, să poată să gestioneze măsura. Orice idee de a o introduce de azi pe mâine vă asigur de pe acum, cum va fi scris, va fi sortită eşecului. Şi noi asta ne dorim să le spunem: ok, hai să ne uităm, hai să vedem, nu suntem singura ţară care poate vom aplica cota progresivă, dar suntem la noi nivelul ţărilor respective, avem infrastructura lor? Toate declaraţiile online la ANAF se depun la etajul II. Este într-adevăr hilar, dar asta vorbeşte despre ce nivel de pregătire avem noi la ora actuală din punct de vedere al infrastructurii pentru a gestiona un exerciţiu atât de complex", a subliniat acesta, potrivit Agerpres.ro.

La rândul său, Cristian Sporiş, vicepreşedinte AmCham, a subliniat că, în cazul introducerii taxei de solidaritate, principalii plătitori vor fi reţelele de retail, furnizorii de combustibili sau furnizorii de electricitate şi de gaz.

"Dacă ne uităm pe 1% taxa de solidaritate, principalii plătitori vor fi reţelele de retail sau furnizorii de combustibili sau furnizorii de electricitate şi de gaz. Întrebarea este cine va plăti acel 1% la final - şi nu cumva acel 1% este o creştere a TVA deghizat în taxă de solidaritate?", a atras el atenţia.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a organizat joi o conferinţă de presă dedicată prezentării rezultatelor sondajului AmCham privind politica fiscală, corelate cu recomandări care răspund dezbaterilor din spaţiul public referitoare la cadrul fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.