Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Belarusului, internat de urgență, după întâlnirea cu Vladimir Putin, la Moscova

RTE
Putin Lukasenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se află în stare gravă, potrivit opozantului belarus Valeri Ţepkalo, un fost ambasador în Statele Unite, şi a fost internat într-un spital, la Moscova, imediat după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin, relatează Daily Express.

”Potrivit unor informaţii preliminare, sub rezerva unor confirmări suplimentare, (preşedintele belarus Aleksandr) Lukaşenko a fost transportat de urgenţă la Spitalul Clinic Central din Moscova, după o întâlnire cu uşile închise cu (preşedintele rus Vladimir) Putin”, scrie într-o postare pe Twitter fostul candidat la preşedinţie.

Ţepkalo susţine că Lukaşenko este supus unor proceduri de ”purificarea sângelui”.

”În prezent, el se află în continuare sub îngrijire medicală acolo. Specialişti de prim-plan au fost mobilizaţi să se ocupe de starea critică în care se află. S-au efectuat proceduri de purificarea sângelui, iar Lukaşenko a fost considerat netransportabil”,, susţine el.

”Eforturile de salvare a dictatorului belarus vizează să disipeze speculaţii cu privire la o presupusă implicare a Kremlinului în otrăvirea acestuia”, susţine Ţepkalo.

Ţepkalo a evocat ulterior o încercare de muşamalizare prin evocarea unor examene medicale, potrivit publicaţiei online ucrainene Ukrainska Pravda.

”Apariţia unei astfel de versiuni este naturală, o încercare de ascundere a stării reale a pacientului, care este în continuare critică. Cazuri anterioare de slăbire a sănătăţii au trecut sub tăcere. Iar în acest caz, pentru a nu trezi bănuieli, avionul său a fost trimis la Minsk”, susţine el.

Nu se știe la ce spital a fost dus

Nu există informaţii despre locul unde se află Aleksandr Lukaşenko şi despre starea sănătăţii sale de mult timp, scrie Ukrainska Pravda, precizând că acesta nu a mai apărut în public şi nu a participat la evenimente de la 9 Mai, Ziua Victoriei împotriva nazimului în Rusia şi Belarus.

Potrivit unor jurnalişti independenţi, convoiul lui Lukaşenko, escortat de o unitate specială a poliţiei rutiere, a fost, la 13 mai, la Centrul republican de medicină clinică al Adminsitraţiei prezidenţiale.

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia a îndemnat opoziţia, atunci, în urma unor zvonuri despre starea sănătăţii lui Aleksandr Lukaşenko, să fie ”bine pregătită pentru orice scenariu”.

Marţi, Lukaşenko anunţa că a lipsit din viaţa publică din cauza unui ”adenovirus”, dar că nu va muri.

Aleksandr Lukaşenko a participat miercuri la un Forum Economic Eurasiatic la Moscova, unde a anunţat că armamnt nuclear rusesc a început să fie transportat în Belarus în baza unui acord.

Opozantul rus face aceste declaraţii după ce Rusia şi Belarusul au încheiat un acord în vederea desfăşurării de armament nuclear tactic rus pe teritoriul belarus, sub controlul Kremlinului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat desfăşurarea de armament nuclear cu rază scurtă de acţiune în Belarus la începutul acestui an, o ameninţare la adresa Occidentului care susţine militar Ucraina, în urma invaziei ruse.

Data desfăşurării armamentului nuclear nu a fost anunţată în nod oficial, însă Vladimir Putin a anunţat că construirea unor instalaţii de depozitare a acestuia în Belarus urmează să fie finalizată până la 1 iulie.

Nici numărul armelor nucleare ruse care urmează să fie desfăşurate în Belarus nu a fost anunţat oficial.

Guvernul Statelor Unite estimează că Moscova deţine aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice - bombe care pot fi lansate cu avioane, ogive pentru rachete cu rază scurtă de acţiune şi obuze de artilerie.

Armamentul nuclear tactic este menit să distrugă trupe şi armament inamic pe câmpul de luptă.

Ele au o rază scurtă de acţiune şi un randament mult mai mic decât ogivele nucleare cu care sunt echipate rachete strategice cu rază lungă de acţiune, care pot distruge oraşe întregi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.