Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro va primi titlul de cetăţean de onoare al unei comune din Italia: Decizie foarte criticată

AFP
Jair Bolsonaro

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro se va deplasa luni într-o mică localitate din nord-estul Italiei din care sunt originari strămoşii săi, pentru a primi titlul controversat de cetăţean de onoare, informează joi surse oficiale citate de AFP.

Potrivit agendei sale oficiale publicate joi, Jair Bolsonaro, acuzat de o comisie de anchetă a Senatului brazilian că şi-a "expus deliberat" compatrioţii la o "contaminare în masă" prin faptul că a negat gravitatea crizei sanitare, va ajunge vineri la Roma pentru a asista la summitul G20 organizat în acest weekend.

Această primă vizită în peninsulă intervine într-un context delicat pentru Bolsonaro, vizat de numeroase critici pe scena internaţională atât pentru politica sa de mediu, cât şi pentru poziţiile sale privind pandemia de COVID-19.

De la venirea sa la putere în 2019, despădurirea şi incendiile au explodat în Amazonia, iar guvernul său cere să fie plătit pentru a proteja pădurea amazoniană, din care 60% se află în Brazilia şi a cărei conservare este crucială pentru frânarea încălzirii climatice.

În acest context delicat, Bolsonaro, însoţit de ministrul său de externe Carlos Alberto Franca, va participa sâmbătă şi duminică la summitul G20 al celor mai mari economii mondiale, ale cărui teme principale vor fi COVID-19, relansarea economică şi schimbarea climatică.

El nu va merge în schimb la conferinţa COP26 privind combaterea schimbării climatice, care se desfăşoară imediat după G20 la Glasgow, pentru a se deplasa luni Anguillara Veneta, o comună de 4.000 de locuitori din Veneto, o regiune controlată de extrema dreaptă a lui Matteo Salvini. El va fi declarat cetăţean de onoare al comunei, distincţie deja anunţată luni, informează Agerpres.ro.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, copleşiţi de sărăcie, o mie de locuitori din această comună, printre care şi strămoşii preşedintelui brazilian, au emigrat în Brazilia.

Decizia comunei Anguillara Veneta a fost puternic criticată. "Bolsonaro a dus o politică anti-COVID bazată pe negaţionism şi împotriva vaccinului, care nu a făcut decât să ducă la mii de morţi", a denunţat Arturo Lorenzoni, purtător de cuvânt al opoziţiei în consiliul regional din Veneto.

Contactată marţi telefonic de AFP, primăriţa din Anguillara Veneta, membră a formaţiunii Liga, şi-a apărat decizia explicând că "titlul de cetăţean de onoare a fost decernat poporului pe care îl reprezintă şi nu lui ca persoană". "Cetăţenia de onoare vizează recompensarea primirii de care migranţii provenind din Anguillara Veneta au beneficiat în Brazilia", a precizat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.