Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lula da Silva susţine folosirea Băncii BRICS pentru a ocoli dolarul: 'De ce nu ne putem face comerțul susținut de moneda noastră?'

wsj.com
lula da silva furios

Cu prilejul învestirii sale în fruntea instituției, Dilma Rousseff intenţionează să extindă tranzacțiile în monedele țărilor blocului. Președintele Lula a susţinut, la ceremonia de învestire a Dilmei Rousseff la Banca BRICS (Noua Bancă de Dezvoltare, NDB prescurtarea în limba engleză), extinderea comerțului în monedele proprii ale membrilor instituției – și chiar într-o monedă a grupului BRICS, scrie FOLHA ONLINE, potrivit Rador.

"De ce nu ne putem face comerțul susținut de moneda noastră?", a întrebat acesta, în aplauze, lăsând la o parte discursul scris și improvizând. "Cine a decis că este dolarul? Trebuie să avem o monedă care să transforme țările într-o situație ceva mai liniştită, pentru că astăzi o țară trebuie să alerge după dolar pentru a exporta".

El a recunoscut că "este greu, pentru că sunt oameni rău obișnuiți", dar este necesar, de asemenea, să nu fie grăbită schimbarea, întorcându-se spre Dilma și sugerându-i să învețe din "răbdarea" Chinei.

El a susţinut NDB ca alternativă la FMI (Fondul Monetar Internațional), pentru ca investițiile internaționale să nu aibă ca rezultat transferul controlului politicii economice către țările în curs de dezvoltare.

A susținut dreptul țărilor de a intra în datorii, de a investi, fără presiunea cu care se confruntă astăzi în caz de dificultate. „Nu este posibil să sufocăm economiile așa cum fac acum cu Argentina, FMI”, a afirmat el.

El a susţinut dreptul ţărilor de a se îndatora, pentru a investi, fără presiunea cu care se confruntă în prezent în caz de dificultate. "Nu trebuie ca economiile să fie asfixiate, aşa cum face în momentul de faţă FMI cu Argentina", a declarat acesta.

"Niciun guvernant nu poate lucra cu cuțitul la gât pentru că are datorii. Băncile trebuie să aibă răbdare și, dacă este necesar, să reînnoiască acordurile. Când FMI sau orice altă bancă împrumută o ţară din Lumea a Treia, oamenii simt că au dreptul să dea ordine, să administreze contul ţării. Ca şi cum ţările ar fi devenit ostatice ale celui care le-a împrumutat bani".

El a criticat din nou obstacolele din calea extinderii puterii economiilor emergente în cadrul FMI și al Băncii Mondiale și a susţinut extinderea numărului de membri ai NDB, afirmând că Dilma va impulsiona schimbarea. "Să împrumute bani pentru a ajuta țările, iar nu pentru a sufoca țările în curs de dezvoltare", a afirmat acesta.

"Banca BRICS reprezintă foarte mult pentru cei care visează la o lume nouă, pentru cei care sunt conștienți de nevoia de dezvoltare și care, prin urmare, au nevoie de bani pentru a face investiții", a adăugat Lula.

În discursul său, înaintea președintelui brazilian, noua președintă a instituției a susţinut NDB ca "bancă a Sudului Global", îndreptată nu doar către țările membre, ci către toate cele aflate în curs de dezvoltare. Ea a subliniat, așadar, și extinderea.

Și a adăugat că intenționează să extindă utilizarea monedelor proprii ale membrilor și pentru investițiile care încerca "să construiască alternative financiare robuste".

În ziua precedentă, miercuri, banca desemnată de China pentru a efectua compensarea în renminbi pe piaţa braziliană, ICBC, a anunţat că a efectuat prima tranzacţie în moneda chineză.

În tranzacţia, nedetaliat, ICBC a susţinut cele două părți, exportator și importator, în vederea încheierii tranzacției direct în moneda chineză. "Acest lucru a dovedit avantaje semnificative în ceea ce privește eficiența compensației, costurile ratei de schimb și securitatea fluxurilor de fonduri a informațiilor", a declarat banca, citată de agenția de presă chineză Xinhua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.