Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Braziliei numeşte un nou şef al poliţiei federale, după ce Curtea Supremă i-a blocat prima desemnare

Operation World
Brazilia

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a desemnat luni un nou şef al poliţiei naţionale în urma deciziei Curţii Supreme de a-i bloca eforturile de a numi în această funcţie un prieten de familie, transmite Reuters, notând că această retragere tactică survine la o zi după ce şeful statului şi susţinători de-ai săi au ameninţat Curtea în timpul unor proteste anti-democraţie.

Prin noua numire, Bolsonaro s-a mişcat rapid pentru a instala o persoană de încredere la şefia poliţiei federale în contextul în care anchetele care îl vizează şi laxitatea cu care gestionează epidemia de COVID-19 i-au erodat popularitatea şi alimentează discuţiile despre o eventuală demitere, potrivit agerpres.ro.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 48: Guvernul este sclavul tău!

Conform anunţului din monitorul oficial, Bolsonaro l-a numit la şefia poliţiei federale pe Rolando Alexandre de Souza, fost colaborator apropiat al primei sale alegeri, Alexandre Ramagem, pe când acesta conducea Agenţia de informaţii a Braziliei (Abin).

Bolsonaro a respins ca simple 'bârfe' acuzaţiile fostului ministru al justiţiei, Sergio Moro, conform cărora preşedintele a încercat să intervină în anchete sensibile prin numirea lui Ramagem, un prieten al fiilor săi, la conducerea poliţiei.

Sergio Moro, un fost judecător devenit popular pentru trimiterea în închisoare a unor politicieni şi oameni de afaceri corupţi, a demisionat din guvern după ce Bolsonaro l-a destituit pe şeful poliţiei federale din motive personale şi politice.

Citește și: DOCUMENT intern al Guvernului SUA: Pandemia de coronavirus va BUBUI în următoarele zile

Moro a depus mărturie sâmbătă în faţa procurorilor şi poliţiştilor în cadrul unei anchete autorizate de Curtea Supremă.

El a prezentat ca dovezi împotriva lui Bolsonaro înregistrări ale unor discuţii cu acesta, a declarat pentru Reuters o sursă informată.

Moro le-a spus anchetatorilor că trei generali din armată din cabinetul lui Bolsonaro - dintre care doi sunt ofiţeri activi şi unul în retragere - au fost martori la presiunile preşedintelui asupra poliţei federale şi i-ar putea confirma spusele, a afirmat sursa, sub protecţia anonimatului.

Citește și: Marcel Vela dă vestea cea mare: din 15 mai se poate merge la pescuit

Luni, procurorul-şef al Braziliei a cerut autorizare din partea Curţii Supreme pentru a-i audia pe cei militari din cabinet în ancheta privind prezumtiva încercare a preşedintelui de a influenţa poliţia federală.

Demisia lui Moro şi acuzaţiile acestuia au declanşat cea mai gravă criză politică cu care se confruntă Bolsonaro în mandatul său, agravată de criticile conform cărora preşedintele minimalizează epidemia de COVID-19 care a făcut peste 7.000 de victime în Brazilia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.