Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Bulgariei cedează în fața străzii: Numirea noului procuror general a fost blocată

Rumen Radev

Preşedintele bulgar Rumen Radev a blocat joi numirea lui Ivan Gheşev ca procuror general, informează Reuters. Desemnarea lui Gheşev printr-o procedură în care a fost singurul candidat provocase proteste de stradă în Bulgaria potrivit Agerpres

Procurorul general are un rol important în combaterea corupţiei, iar organizaţia neguvernamentală Transparency International consideră Bulgaria cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană, menţionează Reuters, reamintind că niciun oficial bulgar de rang înalt nu a fost condamnat pentru corupţie.

Radev a anunţat că nu va semna numirea lui Gheşev pentru un mandat de şapte ani, care ar trebui să înceapă pe 10 ianuarie anul viitor, şi că va cere Consiliului Juridic Suprem (CJS), care l-a desemnat pe magistrat, să îşi reconsidere opţiunea.

Luna trecută, CJS a decis cu 20 de voturi pentru şi doar patru împotrivă promovarea lui Gheşev, în prezent adjunct al procurorului general; nu au existat alţi candidaţi.

Citește și: Schimbă liniile! După ce și-a instalat ‘Guvernul meu’, Klaus Iohannis îl ‘elimină’ pe dușmanul lui Liviu Dragnea

Au urmat mai multe proteste, existând îndoieli cu privire la intenţia magistratului de a acţiona în mod real împotriva corupţiei la nivel înalt. Manifestanţii i-au cerut lui Radev să blocheze numirea, susţinând că alegerea lui Gheşev a fost aranjată dinainte printr-un acord între elitele politice coruptibile şi oligarhii bulgari. Mai multe organizaţii ale juriştilor au semnat scrisori în acest sens. Procurorii au susţinut, într-o scrisoare către Comisia Europeană, că alegerea a fost corectă şi transparentă şi au condamnat presiunile politice asupra lui Radev.

Preşedintele Bulgariei a declarat că procedura cu un singur candidat a fost necompetitivă şi "îl lipseşte pe viitorul procuror general de prestigiu şi legitimitate".

Potrivit Reuters, gestul lui Radev este considerat în mare măsură simbolic, deoarece preşedintele poate respinge numirea o singură dată. Dacă CJS îl susţine din nou pe Gheşev - aşa cum este de aşteptat - şeful statului va fi obligat să semneze numirea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.