Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti: 'Pentru mine focusul este dezvoltarea pieţei, simplificarea accesului companiilor locale la capital'

zf.ro
Radu Hanga

Focusul este dezvoltarea pieţei, simplificarea accesului companiilor locale la capital, sprijinirea creşterii companiilor locale pentru că aceasta va genera creştere, iar impactul la nivel bugetar va fi cu siguranţă unul pozitiv, a declarat, marţi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Radu Hanga.

"Piaţa de capital este un mecanism care ajută capitalul să ajungă în companiile locale. Practic, piaţa este o platforma care ajută companiile locale să crească, să se dezvolte, iar sursa cea mai importanta de taxe pentru statul român sunt companiile locale care realizează profituri, plătesc TVA, plătesc impozite, plătesc salarii şi taxe aferente salariilor. Dacă ne uităm la companiile care s-au dezvoltat prin intermediul Bursei o să vedem că taxele cu care aceste companii contribuie la bugetul de stat sunt mult mai importante decât taxele pe care piaţa de capital în sine le generează. În momentul acesta pentru mine focusul este dezvoltarea pieţei, simplificarea accesului companiilor locale la capital, sprijinirea creşterii companiilor locale pentru că aceasta va genera creştere şi, dacă o să vedem aceasta creştere şi sunt convins că o s-o vedem - impactul la nivel bugetar va fi cu siguranţă unul pozitiv şi din perspectiva companiilor, dar în ultima instanţă şi din prisma pieţei pentru că investitori mai mulţi, înseamnă volume mai mari, înseamnă bani mai mulţi care se vor învârti aici şi taxe mai mari pentru stat", a menţionat Radu Hanga, la Summitul Administratorilor de Fonduri din România.

Acesta a mai spus că "acum ne adaptăm la o lume a dobânzilor scăzute", iar "această adaptare se va traduce şi în aşteptări mai reduse legat de dividende, lucru pe care le vedem deja".

"Dobânda de intervenţie a băncii centrale era acum zece ani 8%. De la 8% a scăzut la 1,25%. Noi, ca şi mediu, ca şi ecosistem, acum ne adaptăm la o lume a dobânzilor scăzute, iar cred că această adaptare se va traduce şi în aşteptări mai reduse legat de dividende, lucru pe care le vedem deja. Dacă ne uităm la performanţa indicilor Bursei de Valori Bucureşti o să vedem că este de departe mult mai semnificativă decât a altor pieţe din regiune sau din Europa de Est, ceea ce înseamnă că preţurile cresc şi încet-încet şi rata dividendului scade şi în piaţa românească, adică rata dividendului pe termen lung va fi corelată cu nivelul dobânzilor. (...) Este un mecanism de convergenţă într-un final, în care am intrat şi noi, în lumea aceasta a ecosistemelor cu dobânzi scăzute şi devenim mult mai puţin pretenţioşi când ne uitam la randamentul plasamentelor alternative. Atunci când dobânda era 8% aşteptai dividende de 10-12%. Acum când dobânda este 1% va dura un timp până ne vom acomoda cu mediul acesta. Acesta este un proces pe care îl trăim, un proces de maturizare a pieţei locale", a mai spus Radu Hanga, informează Agerpres.ro.

Asociaţia Administratorilor de Fonduri a organizat a III-a ediţie a Summitului Administratorilor de Fonduri din România, care se va desfăşura online în zilele de 28 şi 29 septembrie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.