Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, mandatat să poarte consultări cu M5S şi Partidul Democrat

StudentVille
italia alegeri

Preşedintele italian Sergio Mattarella l-a mandatat luni pe şeful Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, să exploreze şansele formării unui guvern de coaliţie între Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă şi antisistem) şi Partidul Democrat (PD, centru stânga), după eşecul tratativelor cu dreapta politică, transmite AFP. Mattarella i-a dat termen până joi lui Fico, după ce runda precedentă de consultări, condusă săptămâna trecută de preşedintele Senatului, Elisabetta Alberti Casellati, şi la care au luat parte M5S şi partidele coaliţiei de dreapta, plasate pe primul loc în alegerile de la 4 martie, cu 37% din voturi, s-a încheiat fără rezultat, conform Agerpres.

Luigi Di Maio, liderul M5S, şi Matteo Salvini, şeful Ligii (extrema dreaptă) şi liderul coaliţiei de dreapta, revendică fiecare pentru tabăra proprie dreptul de a forma guvernul.

Ei se declară pregătiţi să guverneze împreună, însă Di Maio cere ca Liga să rupă în prealabil alianţa cu Forza Italia a lui Berlusconi, ceea ce Salvini, a cărui formaţiune a întrunit singură doar 17% din voturi, refuză.

Sarcina lui Fico se anunţă dificilă şi prin prisma faptului că partidul său, M5S, s-a arătat foarte critic faţă de PD, care refuză să joace rolul de 'cârjă' pentru a permite accederea M5S la putere.

În plus, Di Maio s-a aflat permanent în contact strâns cu Salvini, iar PD (18% în alegeri) a condiţionat discuţiile de ruperea legăturilor între M5S şi Ligă, care se află la antipodul valorilor de stânga.

La sfârşitul săptămânii trecute au avut loc alegeri regionale în Molise, regiune din sudul Italiei cu doar 300.000 de locuitori, câştigate de coaliţia de dreapta cu 43,5% din voturi, faţă de 38,5% ale M5S, rezultat ce confirmă dinamica electorală de la ultimele legislative, dar care nu ar trebui să conteze la negocieri.

'Voi începe imediat munca şi, după părerea mea, punctul principal este să plecăm de la subiectele şi de la programul care sunt în interesul ţării', a promis Roberto Fico.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.