Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele CCIB s-a întânit cu ambasadorul Republicii Tunisiene pentru a discuta organizarea unui forum economic româno-tunisian

Tunisia

Pregătirea organizării unui forum economic româno-tunisian dedicat sectoarelor energie, turism şi agricultură a reprezentat principala temă a întrevederii dintre preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Costică Mustaţă, şi ambasadorul Republicii Tunisiene în România, Raja Jhinaoui Ben Ali.

Potrivit unui comunicat al CCIB remis luni AGERPRES, detaliile tehnice urmează să fie stabilite de echipele de specialişti ale instituţiilor menţionate, după consultarea mediului de afaceri.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

"La invitaţia Excelenţei Sale Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), dr. ing. Costică T. Mustaţă, a participat, la sediul Ambasadei, la o cină de lucru. Întrevederea, la care au participat, de asemenea, Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, şi Cristian Ilie, director general adjunct al Direcţiei Generale Investiţii Străine (InvestRomânia) din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a vizat pregătirea organizării unui forum economic româno-tunisian dedicat la două dintre sectoarele: energie, turism şi agricultură, urmând ca precizarea acestora, precum şi detaliile tehnice să fie stabilite de către echipele de specialişti ale instituţiilor menţionate, după consultarea mediului de afaceri", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, evenimentul se adresează atât oamenilor de afaceri ce activează în domeniile amintite, cât şi reprezentanţilor camerelor de comerţ, ai altor organizaţii de afaceri şi ai administraţiei publice centrale şi locale din cele două ţări. Scopul organizării acestui forum este de a oferi participanţilor din România şi Tunisia informaţii actualizate şi verificate privind domeniile menţionate (cadru legal, potenţial de dezvoltare, oportunităţi de cooperare etc.) şi de a asigura antreprenorilor o platformă eficientă pentru discuţii.

"Această decizie a fost luată ca urmare a succesului de care s-a bucurat, atât în România, cât şi în Tunisia, webinarul dedicat investiţiilor, organizat la începutul lunii februarie a.c. de: Ambasada Republicii Tunisiene în România, InvestRomânia şi Agenţia Tunisiană de Promovare a Investiţiilor Străine (FIPA), în parteneriat cu Camera bucureşteană, CCI Prahova, Autoritatea Tunisiană de Investiţii şi Centrul de Promovare a Exporturilor din Tunisia (CEPEX)", se mai spune în documentul citat.

Potrivit datelor CCIB, schimburile comerciale româno - tunisiene au atins, în perioada ianuarie - noiembrie 2020 (date disponibile), valoarea de 200,9 milioane de dolari, Tunisia fiind al doilea partener comercial al României din Africa (după Maroc). Exportul s-a cifrat la 140 milioane dolari, locul 3 între statele africane ca destinaţie a produselor româneşti (după Maroc şi Africa de Sud), respectiv locul 44 în exportul total al ţării noastre, cu o pondere de 0,22%.

La import s-au înregistrat mărfuri în valoare de 60,9 milioane dolari, locul 2 ca ţară de origine pentru mărfurile aduse de pe continental african (după Maroc) şi locul 52 în importul total al României, cu o pondere de 0,07%. Evoluţia pandemiei de Covid 19 în cursul anului 2020 a influenţat negativ schimburile comerciale bilaterale care s-au diminuat, comparativ cu perioada similară din 2019, cu 5,4% (exportul cu 3,1%, iar importul cu 10,3%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.