Asociaţiile trebuie să calce pedala până la fund şi fermierii să înţeleagă nevoia de asociere, de a exista în clustere care sunt finanţabile pe fonduri europene, pentru că prea aşteptăm mură-n gură, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.
"Noi suntem încă în faza incipientă, după ce am atomizat atât de mult terenurile în România. Suntem încă în faza în care asociaţiile trebuie să calce pedala la fund şi fermierii să înţeleagă nevoia de asociere, de a exista în aceste clustere de care am tot vorbit şi care sunt finanţabile pe fonduri europene. O mare problemă la noi este asocierea. Ni s-a pus pata şi avem şi noi producţie de o lădiţă de roşii şi vrem musai să o vindem în hypermarket. Eu cred că în piaţa de retail din România avem suficiente exemple de succes în care se poate şi fără hypermarket. Problema este de asociere. La ora actuală, în toate reşedinţele capitală de judeţ există spaţii excedentare, spaţii comerciale nefructificate, la nivel de chirie foarte jos, care pot fi luate şi amenajate într-un stil modern în care fermierii să se asocieze, să închirieze respectivul spaţiu, să cheme un designer, să aibă un magazin la un anumit standard, să îmbrace 2-3 vânzătoare să arate decent şi modern, nu ca bătrânele din piaţa agroalimentară şi să vindem produse româneşti. Nu ne opreşte absolut nimeni. Prea aşteptăm mură-n gură", a afirmat Daraban, potrivit agerpres.ro.
Pe de altă parte, şeful CCIR a subliniat faptul că de pe urma acordului încheiat în toamna anului trecut între SUA şi China, prin care statul chinez se angajează să cumpere produse agricole de peste Ocean, anual, între 40 şi 50 de miliarde de dolari, "cineva va pierde şi va pierde substanţial".
"(...) eram în SUA când Donald Trump a anunţat acest acord cu China, în octombrie anul trecut, când a fost închis capitolul de agricultură, şi în care a spus, citez: "Cel mai bun export către China l-am avut în valoare de 15 miliarde de dolari". Conform noului acord, China se angajează să cumpere produse agricole din Statele Unite, anual, între 40 şi 50 de miliarde de dolari. Acum, clar, trebuie să ne punem foarte serios problema că piaţa chineză nu înseamnă că va creşte de la 15 la 45 de miliarde de dolari, ci că ea va disloca sau va renunţa la un segment de 30 de miliarde de dolari din alte zone geografice. Este foarte clar că va renunţa, probabil, la cerealele luate din America de Sud şi din Europa. Deci, cineva va pierde aici şi va pierde substanţial, spunem noi", a menţionat şeful CCIR.
Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua
Preşedintele CCIR a participat, marţi, la dezbaterea cu tema "Agricultura României, potenţial imens, cum îl valorificăm? Soluţii la problemele momentului", organizată de DC Media Group.