Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele ceh Milos Zeman i-a cerut liderului opoziţiei să conducă negocierile pentru formarea noului guvern

www.gettyimages.com
milos zeman

Preşedintele ceh Milos Zeman i-a cerut liderului opoziţiei, Petr Fiala, să conducă negocierile în vederea formării unui nou guvern, a informat marţi administraţia prezidenţială, un nou pas către predarea puterii partidelor de centru-dreapta învingătoare în alegeri, transmite Reuters.

Fiala conduce o coaliţie de cinci partide care au obţinut împreună o majoritate de mandate în urma alegerilor legislative din 8-9 octombrie.

Cu toate acestea, incertitudinea încă planează în ce priveşte discuţiile de formare a guvernului dat fiind că Zeman se află în spital din 10 octombrie, la o zi după ce aliatul său, prim-ministrul Andrej Babis, a pierdut în faţa grupului de partide de opoziţie.

De atunci, preşedintele a făcut declaraţii doar săptămâna trecută, într-un interviu radiofonic.

Deşi i-a cerut lui Fiala să conducă negocierile, Zeman se află probabil încă la câteva săptămâni distanţă de a-l nominaliza oficial ca prim-ministru.

În timp ce preşedintele era spitalizat, parlamentarii luaseră în discuţie invocarea articolului 66 din Constituţie pentru a-i ridica prerogativele dacă nu va fi apt să numească un nou guvern în locul celui condus de Andrej Babis.

Marţi, însă, senatorii au abandonat planul de a invoca, în premieră, acest articol, după ce preşedintele a dat semne că se simte suficient de bine pentru a-şi îndeplini atribuţiile.

Vineri, într-un interviu telefonic, Milos Zeman a afirmat, în primele sale declaraţii publice de după alegeri, că nu vede nicio problemă în a-l desemna prim-ministru pe Petr Fiala.

Cele cinci partide - mergând de la Partidul Civic Democrat (ODS, uşor eurosceptic) condus de Fiala, la Partidul Piraţilor (progresist) - au semnat deja luni un acord pentru formarea unei coaliţii şi a unui nou guvern de centru-dreapta.

Formaţiunile politice semnatare au promis să reducă deficitul bugetar, care a crescut masiv începând de anul trecut în contextul crizei sanitare cauzate de coronavirus.

Fiala alcătuieşte în prezent o listă de nominalizări pentru posturile ministeriale.

Autorităţile nu au dezvăluit detalii despre boala preşedintelui, dar unul din medicii săi a spus săptămâna trecută că Zeman suferă de o maladie a ficatului, potrivit Agerpres.ro.

Echipa medicală care îl tratează a anunţat vineri că starea preşedintelui s-a ameliorat, dar că acesta încă nu îşi poate exercita pe deplin atribuţiile şi va trebui să mai rămână în spital, posibil timp de câteva săptămâni.

Zdenek Hraba, preşedintele comisiei senatoriale pentru Constituţie şi proceduri parlamentare, a afirmat marţi că Senatul ar putea însă să decidă revocarea atribuţiilor lui Zeman dacă echipa medicală îl declară în incapacitate de a le exercita, iar o examinare ulterioară confirmă verdictul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.