Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele ceh, Milos Zeman, prezent la o manifestaţie antiislam

milo zeman

Preşedintele ceh, Milos Zeman, a participat marţi la o manifestaţie împotriva imigraţiei şi a islamului, organizată la Praga de o mişcare xenofobă cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la paşnica "Revoluţie de catifea" care, în 1989, a măturat regimul comunist, notează AFP. 

"Această naţiune nu merită ca alţii să îi impună ceva", a declarat Milos Zeman, care în repetate rânduri s-a arătat ostil ideii cotelor automate de repartizare a migranţilor între ţările Uniunii Europene. 

"Nu suntem plastilină, vrem să gândim independent", a mai afirmat şeful statului ceh, cunoscut pentru discursul său antiimigraţie, în faţa a circa 2.000 de manifestanţi. 

În opinia sa, cei care se opun islamului şi migranţilor nu trebuie "etichetaţi" islamofobi, fascişti sau rasişti.

Aproximativ 70% dintre cehi se opun primirii de migranţi în ţara lor, potrivit diferitelor sondaje. 

Manifestanţii au purtat pancarte pe care cancelarul german, Angela Merkel, apărea în spatele gratiilor din cauza politicii sale de deschidere faţă de migranţi. 

Potrivit autorităţilor de la Praga, migranţii care ajung în Republica Cehă fără să fi cerut azil trebuie trimişi în prima ţară gazdă, conform Regulamentului de la Dublin. 

"Nu vreau ca evenimentele care s-au petrecut vineri la Paris să se repete aici. Iar politica lui Frau Merkel acolo duce", a declarat o participantă la manifestaţie, Martina Hrabetova. 

"Vreau să trăiesc în continuare cum am trăit până acum, vreau să mă plimb liniştită pe stradă, vreau ca fata mea să poată petrece cu prietenii vinerea într-un restaurant şi să ajungă acasă teafără", a adăugat ea. 

Manifestaţia a avut loc în cartierul Albertov din Praga, scenă la 17 noiembrie 1989 a unui miting studenţesc contra regimului totalitar la putere. Reprimat de poliţie, a stârnit ulterior proteste masive care au dus la prăbuşirea regimului comunist. 

Mai multe zeci de contramanifestanţi au venit, de asemenea, în cartierul Albertov, pentru a-şi exprima dezacordul cu politica lui Milos Zeman. 

"Ne este ruşine cu preşedintele nostru", a afirmat una dintre manifestante, Barbora Jirsova, angajată a Universităţii Caroline din Praga. Ea l-a acuzat pe şeful statului că "divide poporul şi seamănă ură", după cum se putea citi pe pancarta sa. 

Alte manifestaţii pentru sau contra refugiaţilor au fost organizate marţi pe tot teritoriul Republicii Cehe. 

La rândul său, şeful guvernului ceh de stânga, Bohuslav Sobotka, a preferat să le mulţumească voluntarilor care vin în ajutorul refugiaţilor. 

"Furia noastră trebuie să se întoarcă împotriva islamiştilor radicali, nu a refugiaţilor care adeseori scapă violenţei religioase sau etnice răspândite de fanatici ai morţii", a declarat premierul ceh.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.