Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele chinez Xi Jinping: China și SUA ar trebui să fie parteneri, nu rivali

xi jinping

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Întâlnirea are loc în timpul vizitei pe care Blinken o face în China. Liderul chinez a spus că SUA și China ar trebui să fie parteneri, nu rivali, informează Mediafax.

În timpul întâlnirii de vineri, președintele chinez a vorbit despre respectul reciproc, coexistența pașnică și cooperarea win-win, potrivit BBC. Xi consideră că acestea sunt cele „trei principii majore” ale relației SUA-China. Există „încă multe probleme care trebuie rezolvate”, dar China și SUA ar trebui „să fie parteneri, nu rivali”, a mai spus Xi.

Relațiile dintre China și SUA au înregistrat unele progrese după întâlnirea din noiembrie anul trecut dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping.

Antony Blinken, care efectuează a doua vizită în China în mai puțin de un an, s-a întâlnit vineri și cu ministrul chinez de externe, Wang Yi. Diplomatul chinez l-a avertizat pe omologul său american să nu calce pe „liniile roșii” ale Chinei.

Relația China-SUA începe să se stabilizeze, dar încă este testată de „factori negativi”, a adăugat ministrul chinez.

Wang nu a menționat factorii negativi, dar între cele două superputeri există mai multe puncte sensibile precum influența în Marea Chinei de Sud, situația din Taiwan și drepturile omului din China. Anthony Blinken a fost mai circumspect în declarațiile sale în fața presei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.