Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Ciprului anulează o reuniune pentru reunificarea insulei

cipru

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a anulat marţi o reuniune prevăzută în cadrul convorbirilor de pace, denunţând ceea ce el consideră a fi o tentativă de recunoaştere a părţii nordice a insulei, ocupată de Turcia, informează AFP. Decizia lui Anastasiades, cipriot grec, intervine după ce a renunţat să participe la un dineu organizat la Istanbul pentru şefii de stat la care fusese invitat în ultimul moment şi liderul ciprioţilor turci, Mustafa Akinci, care însă nu are rangul de preşedinte.

Acesta este primul incident serios în negocierile pentru pace începute în urmă cu un an între Anastasiades şi Akinci, vizând reunificarea insulei mediteraneene, divizată din 1974. 'Cu regret, preşedintele Anastasiades a stabilit că terenul nu este propice pentru a ţine o reuniune cu liderul cipriot turc în 27 mai', a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Nicos Christodoulides, conform Agerpres.

 

În timp ce se afla luni la Istanbul pentru a asista la Simmit-ul umanitar mondial, Anastasiades a decis să nu asiste la dineu când a aflat că Akinci era şi el prezent acolo, calificând această invitaţie drept 'inacceptabilă'.

 

Mustafa Akinci conduce Republica turcă a Ciprului de Nord, autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia.

 

Invitaţia adresată lui Akinci de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost interpretată de partea cipriotă grecească drept tentativă de subminare a autorităţii preşedintelui cipriot şi că ar acorda mai mult credit liderului cipriot turc.

 

Anastasiades a indicat că este hotărât să continue convorbirile de pace mai ales că există un 'respect mutual şi nu decizii unilaterale vizând să reconsidere statutul unui pseudostat'.

 

'Astfel de decizii nu numai că nu ajută procesul în curs, ci îl prejudiciază', potrivit comunicatului.

 

După mai multe eşecuri în aceşti ultimi 40 de ani, convorbiri de pace sub egida ONU au fost relansate în mai 2015 şi sunt considerate ultima şansă de a reunifica insula.

 

Mulţi estimează că buna înţelegere între cei doi conducători, care se întâlnesc în mod regulat, poate crea un climat de încredere favorabil încheierii unui acord de pace, dar acest ultim incident riscă să încarce atmosfera negocierilor.

 

Ciprul este divizat în două după invadarea în 1974 a părţii nordice a insulei de către Turcia, ca reacţie la o lovitură de stat vizând să alipească ţara la Grecia.

 

Autorităţile Republicii Cipru nu-şi exercită autoritatea decât asupra părţii cipriote greceşti a insulei, adică a celor două treimi sudice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.