Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel: 'Macedonia de Nord şi UE sunt aproape de un posibil progres major în procesul de aderare'

Consilium Europa
Charles Michel

Mult amânatele negocieri de aderare la Uniunea Europeană cu Macedonia de Nord ar putea începe imediat, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Skopje, relatează DPA.

"Împreună suntem în pragul unui posibil progres major în procesul de aderare la UE al ţării dvs", a declarat Michel în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Dimitar Kovacevski, prim-ministru al Macedoniei de Nord.

La sfârşitul lui 2020, Bulgaria a blocat începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, într-o dispută legată de drepturile minorităţii bulgare din Macedonia de Nord, limba acestui stat şi anumite chestiuni istorice.

Franţa a prezentat recent mai multe opţiuni de compromis într-o tentativă de a obţine progrese în această chestiune, în contextul în care tocmai şi-a încheiat preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Aceste propuneri din partea Franţei au fost incluse în cadrul de negociere al UE care a fost prezentat Macedoniei de Nord, potrivit Agerpres.ro.

Kovacevski a declarat în conferinţa susţinută alături de Michel că acest cadru de negociere este acceptabil. Totuşi, el a adăugat că vrea ca parlamentul Macedoniei de Nord să discute propunerile.

În ultimele zile, susţinătorii celui mai mare partid de opoziţie din Macedonia de Nord, formaţiunea naţionalistă VMRO-DPMNE, a demonstrat împotriva adoptării cadrului de negociere al UE.

VMRO-DPMNE a descris ultima propunere franceză drept "o legalizare a asimilării poporului macedonean", acuzând guvernul lui Kovacevski că acceptă "umiliri şi denaturarea identităţii".

Cadrul de negociere conţine câteva dintre solicitările originale ale Bulgariei, dar include un angajament din partea Macedoniei de Nord de a include etnicii bulgari în Constituţie.

O decizie de a începe negocierile de aderare cu Macedonia de Nord face ca şi cauza Albaniei să avanseze, care este şi ea blocată din cauza faptului că UE asociază cele două cereri de aderare.

Înaintea veto-ului bulgar, Grecia a blocat aderarea Macedoniei de Nord timp de mai mulţi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.