Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Consiliului European promite 'accelerarea' livrărilor de vaccinuri către Ucraina

Inquam Photos / Octav Ganea
Charles Michel

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, 's-a angajat personal' miercuri să 'accelereze livrarea' de vaccinuri împotriva COVID-19 în Ucraina, asigurând-o de 'solidaritatea' europeană, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

'Mă voi angaja personal' pentru a 'accelera livrarea' de vaccinuri către Ucraina în cadrul programului Covax al ONU, a declarat Michel în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev.

UE lucrează la 'creşterea volumului de producţie pentru a se asigura că în următoarele săptămâni va dispune de multe doze care vor putea fi mobilizate oriunde este nevoie', a adăugat el.

Ucraina trebuie să primească opt milioane de doze de vaccinuri în cadrul Covax, dar livrarea lor - aşteptată iniţial la jumătatea lunii februarie - a fost întârziată.

Deocamdată, Kievul a reuşit să achiziţioneze 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca, produs în India sub numele de Covishield, şi a lansat campania de imunizare în urmă cu o săptămână.

Citește și: Experții OMS anunță că UN SFERT din populația lumii va avea probleme cu auzul în următorii ani

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a invitat ţările membre ale UE la începutul lunii februarie 'să ofere o parte' din vaccinurile lor Kievului, dar nicio ţară nu a făcut-o încă.

În acelaşi timp, Charles Michel a asigurat Kievul de sprijinul Bruxellesului, 'partenerul cel mai de încredere al Ucrainei'.

'Nu există Europa fără Ucraina. Împărtăşim aceleaşi valori: democraţia şi statul de drept', a asigurat înaltul oficial european, care marţi a vizitat linia frontului cu separatiştii proruşi din estul ţării.

Preşedintele Zelenski a spus, la rândul său, că 'se bazează pe sprijinul ţărilor UE' în materie de aprovizionare cu vaccinuri. Kievul speră în special să obţină în curând două milioane de doze suplimentare din Polonia vecină, a precizat el.

Criticat de opoziţie pentru că nu a reuşit să obţină vaccinuri mai devreme, Zelenski a pus aceste probleme de aprovizionare pe seama concurenţei cu ţările bogate care monopolizează comenzile şi a cerut ajutor din partea UE.

Ucraina, cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, a înregistrat până acum aproape 1,4 milioane de cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2, dintre care peste 26.000 de decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.