Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Croației, țară membră NATO, breșă majoră: Comportamentul în SUA este periculos! Nici un soldat croat nu va participa

Al Jazeera
Zoran Milanovic

Croația își va retrage toate trupele din forțele NATO aflate în Europa de Est în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina, a declarat marți președintele croat Zoran Milanovic, citat de agenția de stat rusă TASS.

„În calitate de comandant suprem am urmărit cu atenție afirmații care arată că NATO - nu doar o țară, Statele Unite - își consolidează prezența și trimite nave de recunoaștere. Nu avem nimic de-a face cu acest lucru și nu vom avea nimic de-a face cu el. Garantez asta”, a declarat el.

„Croația nu va trimite trupe în cazul unei escaladări. Dimpotrivă, ne vom retrage toate trupele până la ultimul soldat croat”, a mai spus el.

Președintele croat a spus că decizia „nu are nicio legătură cu Ucraina sau Rusia, are legătură cu dinamica politicii interne americane a lui Joe Biden și a administrației sale, pe care l-am susținut (...) dar văd un comportament periculos în probleme de securitate internațională”, potrivit agenției de stat RIA Novosti.

Milanovic i-a menționat de asemenea pe rivalii săi politici, ministrul de externe Gordan Grlic-Radman, ministrul apărării Mario Banozic și prim-ministrul Andrej Plenkovic

„Grlic-Radman și Banozic sunt liberi să se ducă la Bruxelles. În ceea ce privește armata croată, Croația nu va participa la acest lucru [o intervenție în Ucraina]. Nimic nu se va alege de asta. Plenkovic poate amenința Rusia cât dorește. Croația ar trebui să fugă de acest lucru ca de foc”, a mai spus președintele croat.

Declarațiile lui Milanovic au fost pe amplu redate de presa din Rusia, inclusiv de publicații independente precum The Moscow Times sau ziarul financiar Kommersant.

Zoran Milanovic a fost ales președinte al Croației la alegerile organizate în această țară în ianuarie 2020. Înainte de a fi ales președinte el a fost prim-ministru al Croației între 2011 și 2016 și liderul Partidului Social Democrat croat între 2007 și 2016.

Președintele Croației are în mare parte un rol ceremonial însă el are atribuții în domeniul apărării și relațiilor externe, fiind totodată comandantul suprem al forțelor armate.

Croația a aderat oficial la NATO pe 1 aprilie 2009.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.