Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Crucii Roşii a discutat la Moscova despre necesitatea de a proteja civilii în conflictul din Ucraina

agerpres.ro
Harkov bombardament ucraina

Preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Peter Mauer, a declarat joi că a discutat cu interlocutorii săi ruşi cu privire la necesitatea de a proteja civilii în conflictul din Ucraina, informează AFP.

"Am discutat desigur despre dreptul internaţional umanitar, despre Convenţia de la Geneva, cu privire la conducerea ostilităţilor" şi la faptul că "civilii trebuie protejaţi", a declarat Mauer în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Moscova dezminte în mod sistematic că s-ar face responsabilă de victime civile în Ucraina, punând orice eroare pe seama "naziştilor" sau a "naţionaliştilor" ucraineni care instalează sisteme de armament în zone populate şi care se servesc de populaţie ca de nişte scuturi umane, potrivit Agerpres.

Mauer a adăugat că are o întrevedere prevăzută şi la Ministerul Apărării rus.

El a mai spus că a discutat cu Lavrov despre "prizonieri de război, despre civili deţinuţi în Rusia, precum şi în Ucraina" şi despre problema repatrierii trupurilor neînsufleţite ale soldaţilor ucişi, în timp ce nicio estimare fiabilă a numărului de morţi după o lună de conflict nu a fost făcută publică de o parte sau de alta.

Responsabilul Crucii Roşii a mai menţionat că în Ucraina "populaţia este expusă operaţiunilor militare în zonele urbane, este prinsă în capcană între liniile frontului".

Potrivit lui Peter Mauer, oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse şi separatiste proruse, beneficiază de o mare vizibilitate pe plan internaţional, "însă acesta nu este singurul loc îngrijorător" din Ucraina.

La rândul său, Lavrov a apreciat că vizita lui Maurer este "foarte oportună". El a acuzat încă o dată autorităţile ucrainene că împiedică evacuările de civili spre teritoriul aflat sub controlul rus, în timp ce Kievul vrea, dimpotrivă, să-şi evacueze cetăţenii spre teritorii aflate sub controlul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.