Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele cubanez: Libertatea de exprimare în Cuba este limitată de existenţa însăşi a revoluţiei

Pixabay
Cuba steag flag

Libertatea de exprimare în Cuba, cerută recent de o nouă generaţie de artişti şi intelectuali, este limitată de existenţa însăşi a revoluţiei, a declarat preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel într-un discurs difuzat marţi, informează AFP.

"Libertatea de exprimare în Revoluţie continuă să aibă drept limită dreptul Revoluţiei de a exista", a declarat Diaz-Canel, care este şi prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC), în timpul unei reuniuni avute luni seara cu un grup de intelectuali şi artişti, scrie Agerpres.ro.

"Nu vom ceda Revoluţia sau spaţiile sale. Trebuie şi putem să le gestionăm mai bine", a subliniat şeful statului cubanez, în timpul unui eveniment ce comemorează 60 de ani de la discursul "Cuvinte către intelectuali". În acest discurs, Fidel Castro a definit în 1961 politica culturală a revoluţiei socialiste. "În revoluţie, totul; contra revoluţiei, nimic", a declarat la acea dată Fidel Castro, o frază rămasă celebră.

"'În revoluţie, totul' înseamnă că singurul lucru care nu se discută este revoluţia. Acesta nu este un fapt care se discută", a declarat Diaz-Canel. "Cu toate acestea, noi credem că opera de artă are nu doar dreptul, ci şi misiunea de a fi provocatoare, riscantă, stimulantă, interogatoare, exaltantă şi emancipatoare", a continuat el. "A o supune unei cenzuri subiective şi laşe înseamnă un act de lez-cultură", a declarat preşedintele cubanez.

Însă "în Cuba anului 2021 nu este loc pentru anexioniştii obişnuiţi (cei care vor anexarea Cubei la SUAS, n.r.) sau pentru mercenarii de moment", a adăugat Diaz-Canel.

Pe 27 noiembrie, circa 300 de artişti şi intelectuali au organizat o manifestaţie istorică în faţa Ministerului Culturii cubanez pentru a cere libertate de exprimare. Responsabili ai ministerului au primit o delegaţie şi a fost angajat un dialog.

"S-a vorbit despre dialog, el a început, însă nu a dus la rezultatele scontate şi o excelentă oportunitate a fost pierdută de a deschide spaţii de dialog şi de reflecţie cum are nevoie orice societate şi care sunt fundamentale pentru societatea cubaneză", declara într-un interviu recent scriitorul cubanez Leonardo Padura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.