Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele din Haiti acuză o tentativă de lovitură de stat. Au urmat arestări masive/ Opoziția susține că e vorba doar de întărirea represiunii

Voice of America
Haiti proteste

Autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat duminică un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise care a pretins că a scăpat dintr-o tentativă de asasinare, notează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Proteste în Germania, din cauza restricțiilor impuse de Covid-19: oamenii refuză masca

Această "tentativă de lovitură de stat" implică un judecător al Curţii de Casaţie şi un inspector general al poliţiei naţionale haitiene, a detaliat ministrul justiţiei, Rockefeller Vincent, într-o conferinţă de presă.

În total, au fost arestate 23 de persoane, a precizat la rândul său premierul Joseph Jouthe în faţa presei.



"Au contactat ofiţeri de poliţie cu rang înalt de la Palatul Naţional a căror misiune era să-l aresteze pe preşedinte, să-l aducă în această clădire la Petit Bois (locul arestării lor în capitală) şi să faciliteze instalarea nou preşedinte provizoriu care ar fi asigurat tranziţia", a detaliat şeful guvernului.

Premierul ţării aflate într-o criză profundă a adăugat că, printre documentele confiscate, se afla discursul pe care judecătorul prevăzuse să îl pronunţe pentru a deveni acest nou preşedinte provizoriu, într-un regim de tranziţie.

Citește și: VIDEO | Clotilde Armand a descoperit că e greu să fii primar: 'Trebuie nu ştiu câte voturi pentru a face o mică investiţie'

Mai devreme în cursul dimineţii, Jovenel Moise a explicat că autorii loviturii de stat eşuate au atentat la viaţa sa.

"Îi mulţumesc responsabilului care se ocupă de securitatea mea la palat. Visul acestor oameni a fost să-mi ia viaţa. Slavă Domnului, nu am văzut asta. Acest plan a fost distrus", a declarat Moise.



Şeful statului haitian a vorbit de la scara avionului pe aeroportul din Port-au-Prince, înconjurat de soţia sa şi de Joseph Jouthe. Apoi a zburat spre staţiunea Jacmel, pentru deschiderea carnavalului.

Directorul general al poliţiei naţionale, Léon Charles, a precizat că au fost confiscate bani şi arme, inclusiv două puşti de asalt M14, un mini Uzi, trei pistoale de 9 mm şi mai multe macete.

Opoziţia politică a contestat energic scenariul tentativei de lovitură de stat prezentat de autorităţi.

"Nu realizezi o lovitură de stat cu două pistoale, trei sau patru puşti", a comentat pentru AFP avocatul André Michel. El a subliniat că Jovenel Moise "a ales calea represiunii politice".

"Dacă nu mai este preşedintele ţării, nu mai putem vorbi despre o lovitură de stat", a afirmat opozantul.

Moise susţine că mandatul său în fruntea ţării din Caraibe durează până la 7 februarie 2022.

Dar această dată este denunţată de o bună parte a populaţiei haitiene, potrivit căreia mandatul de cinci ani al lui Moise se încheie cu un an mai devreme, chiar duminică, 7 februarie 2021.

Acest dezacord de dată a apărut din faptul că Jovenel Moise a fost ales în cursul unui scrutin anulat pentru fraudă, apoi reales un an mai târziu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.