Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a prelungit starea de urgenţă, din motive 'de securitate şi sanitare'

presidency.ro
Abdel Fattah El-Sisi

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a prelungit marţi starea de urgenţă cu încă trei luni, invocând 'situaţia de securitate şi sanitară critică' din ţară în contextul pandemiei de COVID-19, transmite AFP.

'Dată fiind situaţia de securitate şi sanitară critică (...) a fost decretată starea de urgenţă în întreaga ţară pentru trei luni începând din 28 aprilie, ora 01.00 a dimineţii' (27 aprilie, 23.00 GMT), prevede decretul publicat în jurnalul oficial în noaptea de luni spre marţi, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Suceava are de cinci ori mai mulți bolnavi cu noul coronavirus decât Oradea. Motivul este metoda de testare prin polling

În Egipt, starea de urgenţă a fost instaurată în aprilie 2017 după atentatele cu bombă comise în două biserici copte şi revendicate de organizaţia jihadistă Stat Islamic. De atunci, măsura a fost prelungită fără întrerupere din trei în trei luni.

Egiptul a raportat până acum 4.782 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 337 de decese.

Legislaţia excepţională extinde considerabil puterile poliţiei în materie de arestări, supraveghere, şi poate impune restricţii libertăţii de mişcare.

Citește și: Lovitură de la DNA de ultim moment! Sunt vizați mii de magistrați cu dosare penale

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului denunţă cu regularitate atingerile aduse libertăţilor individuale în Egipt, unde preşedinte Abdel Fattah al-Sisi exercită, de la instalarea sa în 2014, o represiune feroce împotriva oricărei forme de opoziţie islamistă sau liberală.

Săptămâna trecută, parlamentul a adoptat amendamente la legea stării de urgenţă, lărgind puterile preşedintelui în cadrul 'stării de urgenţă sanitară' pentru combatarea epidemiei.

Preşedintele poate de acum decide închiderea de şcoli, universităţi, administraţii, precum şi rechiziţionarea de spitale private.

Citește și: Vor începe să se audă zgomote de cătușe la CFR? Corpul de Control al prim-ministrului a trimis un raport la DNA .

Pe de altă parte, noul decret autorizează armata şi poliţia să 'ia măsurile necesare pentru a lupta împotriva terorismului şi a finanţării sale'.

După destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi în 2013, autorităţile egiptene se confruntă cu mai multe grupuri extremiste violente mai ales în peninsula Sinai (nord-est), unde organizaţia Stat Islamic este implantată de mai mulţi ani.

Armata şi poliţia egiptene au lansat în februarie 2018 o vastă operaţiune 'antiteroristă' în regiune şi în unele zone ale deşertului occidental, între Valea Nilului şi frontiera cu Libia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.