Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Emmanuel Macron a declarat că la Jocurile Olimpice de la Paris nu va fi permisă prezența drapelului Rusiei

rusia sanctiuni

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că nu "poate exista un drapel al Rusiei la Jocurile Olimpice de la Paris", pentru Rusia "nu îşi are locul într-un moment în care a comis crime de război", conform unui interviu acordat cotidianul sportiv L'Equipe, publicat miercuri seară.

Chestionat în legătură cu posibila prezenţă a sportivilor ruşi sub titlu individual la JO de la Paris din 2024, şeful statului a răspuns: "Eu sper că va fi o decizie luată în deplină conştiinţă a lumii olimpice. Nu statul gazdă este cel care trebuie să decidă ceea ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) trebuie să facă. Am încredere totală în Thomas Bach" (preşedintele CIO), conform agerpres.

Preşedintele Franţei a afirmat, totodată, că speră ca ucrainenii să fie parte din această decizie.

"Evident, nu poate exista un drapel al Rusiei la Jocurile de la Paris, dar trebuie un consens pentru asta. Pentru că Rusia, ca ţară care a comis crime de război, nu-şi are locul alături de celelalte naţiuni atât timp cât a comis crime de război, a deportat copii", a mai spus şeful statului.

"Lumea olimpică trebuie să tranşeze asta, ea este cea care trebuie să spună care este locul sportivilor ruşi, care pot fi şi ei victime ale acestui regim, după ce s-au pregătit o viaţă", a conchis Macron.

Sportivilor ruşi şi belaruşi le-a fost interzisă participarea la competiţiile internaţionale în martie 2022, după ce arma rusă a invadat Ucraina cu sprijinul aliatului său Belarus. Un an mai târziu, CIO a recomandat federaţiilor readmiterea lor în condiţiile menţionate mai sus şi doar sub drapel neutru.

Majoritatea sporturilor au acceptat deja revenirea concurenţilor ruşi şi belaruşi, cu excepţii notabile precum atletismul sau gimnastica.

Nu s-a luat încă o decizie cu privire la participarea ruşilor şi belaruşilor la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, însă se speră că în următoarele luni se va lua o hotărâre în această privinţă.

Comisia Executivă a CIO se reuneşte vineri la Lausanne (Elveţia), în timp ce Sesiunea (adunarea generală) a organismului va avea loc în luna octombrie la Mumbai (India).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.