Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Emmanuel Macron a discutat cu omologul chinez Xi Jinping despre subiecte de actualitate

dw.com
xi jinping, emmanuel macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping au avut vineri o lungă discuţie telefonică în care au abordat subiecte de actualitate pe agenda internaţională, precum gestionarea pandemiei COVID-19, a ajutorului pentru Africa şi a problemelor legate de climă şi biodiversitate, a anunţat Palatul Elysée, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În timpul convorbirii, Macron a abordat, de asemenea, situaţia din Hong Kong, a informat administraţia prezidenţială franceză fără a oferi detalii suplimentare, în contextul în care China se află sub o presiune tot mai mare din partea statelor occidentale pentru a renunţa la impunerea unei noi legi privind securitatea naţională în provincia autonomă Hong Kong.

Marea Britanie, Statele Unite, Australia şi Canada şi-au exprimat public temerile în legătură cu acest subiect, iar ministrul britanic pentru afaceri externe Dominic Raab a cerut marţi Beijingului să renunţe la această lege.

Referitor la gestionarea pandemiei COVID-19, preşedintele Franţei a subliniat "rolul esenţial şi inconturnabil al OMS", precum şi importanţa iniţiativei internaţionale Act-A privind diagnosticarea, tratamentele, vaccinul şi sprijinul acordat sistemelor de sănătate. A reamintit, de asemenea, importanţa moratoriului privind datoriile ţărilor africane cele mai fragile în cadrul G20 şi "necesitatea de a i se oferi acestuia cât mai curând o traducere multilaterală concretă".

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’

În final, preşedintele Emmanuel Macron a amintit următoarele summit-uri în domeniul mediului planificate să fie organizate în China la sfârşitul anului 2020 sau la începutul anului 2021 (COP15 pentru biodiversitate şi COP26 pentru climă) şi "şi-a exprimat disponibilitatea de a continua alcătuirea agendei concrete în următoarele luni împreună cu China" pentru aceste două reuniuni.

Şeful statului francez şi-a exprimat speranţa că aceste priorităţi "vor fi în centrul definirii, în lunile următoare, a unui parteneriat ambiţios şi echilibrat între Europa şi China", în continuarea reuniunii la nivel înalt organizată la Paris în martie 2019.

Preşedintele francez a mai abordat cu Xi Jinping posibilitatea unei noi date pentru organizarea summit-ului UE-China, programat iniţial pentru 14 septembrie la Leipzig (Germania), dar care a fost amânat.

Acest schimb telefonic de opinii are loc după o perioadă de tensiuni între Paris şi Beijing. La mijlocul lunii aprilie, ministrul afacerilor externe Jean-Yves Le Drian l-a convocat pe ambasadorul chinez în Franţa după publicarea pe site-ul ambasadei a unui lung articol care acuza personalul unităţilor de cazare pentru persoanele în vârstă dependente (Ehpad) pentru că "a lăsat rezidenţii să moară de foame şi boli". "Dorim să fim respectaţi aşa cum doreşte şi China, la rândul ei" să fie respectată, a declarat la acel moment şeful diplomaţiei franceze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.