Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele entităţii sârbe din Bosnia interzice lecţiile despre asediul de la Sarajevo

bosnia

Preşedintele entităţii sârbe din Bosnia a interzis marţi lecţiile despre asediul de la Sarajevo şi genocidul de la Srebrenica, negând, în premieră, că forţe sârbe bosniace au asediat şi atacat populaţia din capitală în timpul războiului din anii 90, relatează Reuters. Liderii sârbi bosniaci au negat permanent că masacrul din 1995 de la Srebrenica, căruia i-au căzut victime peste 8000 de musulmani bosniaci, a fost un genocid, în pofida faptului că două curţi internaţionale pentru crime de război au stabilit că cele petrecute atunci constituie genocid.

În timpul asediului de la Sarajevo, sute de mii de oameni au fost bombardaţi şi împuşcaţi de pe colinele din jurul oraşului şi ţinuţi fără alimente, apă şi electricitate, vreme de aproape patru ani. Peste 11.000 de oameni au murit, între care 1100 de copii. "Este imposibil să se folosească aici manuale care afirmă că sârbii au comis un genocid şi au ţinut Sarajevo sub asediu", a declarat preşedintele naţionalist din Republika Srpska, Milorad Dodic, citat de media locale. "Aşa ceva nu este corect şi nu se va preda aici", a punctat el, conform Agerpres.

În baza acordului din 2002 dintre cele două regiuni bosniace, Republika Srpska şi Federaţia croato-musulmană, războiul din 1992-1995 a fost omis din manualele de istorie, fiecare parte având propria interpretare a evenimentelor. Totuşi, în unele manuale de istorie din Federaţia croato-musulmană au fost incluse capitole despre asediul din Sarajevo şi genocidul de la Srebrenica, ajungând şi în mâinile elevilor din unele din cele 22 de şcoli croato-musulmane din Republika Srpska. În weekend, ministrul sârb al educaţiei, Dane Milosevic, a afirmat că va interzice folosirea de astfel de manuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.