Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Eritreei acuză Washingtonul că a creat organizaţii teroriste

Isaias Afwerki

Preşedintele statului african Eritreea, Isaias Afwerki, aflat în fruntea unui regim autoritar comparat adesea cu cel din Coreea de Nord, s-a dezlănţuit împotriva Washingtonului cu prilejul recentei aniversări a 24 de ani de la dobândirea independenţei, transmite AFP în urma consultării unui document oferit joi de misiunea Eritreei pe lângă Uniunea Africană. 

În discursul rostit în capitala Asmara pe 24 mai, ziua independenţei şi de asemenea ziua de naştere a lui Afwerki, acesta a criticat 'subterfugiile' şi 'provocările fără sfârşit' ale statelor despre care el crede că vor să destabilizeze Eritreea. 

'Unele puteri, motivate de lăcomie şi dorinţa de dominaţie, conduse de Statele Unite, nu încetează să ne hărţuiască şi să saboteze eforturile noastre de a ne edifica o naţiune într-un mediu liniştit şi stabil', a spus şeful statului în faţa unui stadion plin de lume. 

Mai departe, el a continuat să acuze Washingtonul că are 'intenţii ascunse' în Bazinul Nilului şi că 'a provocat tensiuni' în această regiune. În opinia sa, Statele Unite 'au creat şi lansat organizaţii teroriste sub diferite etichete' şi Administraţia americană este de asemenea vinovată pentru conflictele din ţări precum Libia sau Yemen. 

Preşedintele şi-a încheiat discursul cu vibrantul apel 'Glorie martirilor noştri care au făcut din independenţă o realitate! Victorie poporului!'. 

Eritreea se află constant în fruntea listei statelor unde drepturile omului sunt grav încălcate. Drept urmare, pentru a scăpa de represiune şi de serviciul militar care durează ani la rând, cetăţenii ei fug din ţară cu zecile de mii, trecând peste câmpurile de mine şi gardurile cu sârmă ghimpată de la frontiera păzită de grănicerii înarmaţi. 

Această ţară a devenit astfel una dintre principalele surse de imigranţi ilegali ce continuă să sosească în număr mare în Europa. Cât despre poziţia guvernului de la Asmara, în trecut acesta a pus criza din Eritreea pe seama unui complot al CIA şi al organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. 

Eritreea s-a separat de Etiopia în anul 1991, după trei decenii de război. Din cauza diferendelor frontaliere, un nou război sângeros între cele două ţări a avut loc între anii 1998 şi 2000.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.