Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, spune că 'susținerea expansiunii' este cursul probabil al economiei americane

The Times
Jerome Powell

Bancherii centrali americani văd "susținerea expansiunii" ca fiind scenariul probabil pe termen mediu și lung pentru economia SUA în condițiile în care impactul pozitiv al reducerilor de dobânzi încă nu s-a simțit complet în economie iar șomajul redus sprijină în general consumul gospodăriilor, anunță MEDIAFAX.

Bancherii centrali americani văd "susținerea expansiunii" ca fiind scenariul probabil pe termen mediu și lung pentru economia SUA în condițiile în care impactul pozitiv al reducerilor recente de dobânzi încă nu s-a simțit complet în economie iar șomajul redus sprijină în general consumul gospodăriilor, transmite Reuters.

Citește și: Dezastru pentru România- Datoria externă a explodat

Președintele Federal Reserve (Fed) Jerome Powell este chemat miercuri și joi în Congresul american pentru a face precizări cu privire la starea economiei americane. Powell notează în declarația sa oficială înaintată Congresului că "perspectiva de bază rămâne favorabilă" pentru economia americană.

Precizările sale vor fi urmărite atent de investitori și piețe pentru a găsi indicii cu privire la direcția politicii monetare a Fed după ce luna trecută banca centrală a redus dobânzile pentru a treia oară în tot atâtea întâlniri de politică monetară și a semnalat că va pune pauză ciclului de relaxare a politicii, demarat în luna iulie.

În pofida "unor riscuri notabile" care includ încetinirea creșterii economiei globale și consecințe ale războiului comercial dintre Statele Unite și China, "eu și colegii mei vedem o continuare a expansiunii activității economice … drept cel mai probabil curs" pentru economia americană, se arată în declarațiile lui Powell.

Acestea includ totuși un avertisment: în cazul unei recesiuni, oficialii aleși vor trebui să fie pregătiți și implicit dornici să folosească politica fiscală pentru a întoarce tendința și pesimismul din economie. Acest lucru s-ar putea totuși dovedi dificil având în vedere faptul că datoria guvernamentală a Statelor Unite se află "pe o tendință nesustenabilă", spune Powell.

"Datoria ridicată și în creștere … ar putea restrânge dorința și abilitatea celor care stabilesc politica fiscală de a sprijini activitatea economică în timpul unei recesiuni", se arată în declarațiile președintelui Fed. De menționat că sub administrația Trump Statele Unite s-a marcat revenirea la deficite bugetare anuale de 1.000 de miliarde de dolari iar datoria guvernamentală a depășit 22.000 de miliarde de dolari.

Totodată, faptul că dobânzile de politică monetară se află deja la niveluri foarte joase din punct de vedere istoric și în cazul Fed, acestea devenind structural reduse în economiile dezvoltate în deceniul ce a urmat crizei financiare globale, reduce abilitatea băncilor centrale de a stimula economia prin reducerea costului creditelor.

Citește și: PNL face dezvăluiri- Viorica Dancilă a mințit: ‘Ii reamintesc doamnei Dăncilă că falsul în declarații este o infracțiune’

Powell reiterează în declarațiile sale că Fed-ul nu își va folosi capacitatea încă disponibilă de a reduce dobânzile decât dacă există o "reevaluare materială a perspectivei noastre" ("material reassessment of our outlook") asupra economiei.

Fed a redus la finalul lunii octombrie rata de politică monetară în intervalul 1-50%-1,75% pentru a treia oară în acest an după ce președintele american Donald Trump a amplificat presiunea asupra Fed iar incertitudinile au început să încetinească avansul economiei americane, care se află în cea mai lungă expansiune economică din istorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.