Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Filipinelor afirmă că noile baze militare cu SUA vor fi 'răspândite' în jurul țării

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat miercuri că va anunţa în curând în mod oficial amplasamentul celor patru baze militare suplimentare convenite prin Acordul de Cooperare Consolidată de Apărare (EDCA) cu Statele Unite, transmite Reuters.

Marcos a acordat acces luna trecută Statelor Unite la patru baze, în plus faţă de cele cinci deja existente prin acordul similar din 2014, o decizie ce vine pe fondul creşterii asertivităţii Chinei faţă de Marea Chinei de Sud şi Taiwanul autoguvernat, potrivit Agerpres.

'Sunt patru amplasamente răspândite în jurul Filipinelor. Sunt unele în nord, sunt unele în jurul Palawan, sunt unele mai spre sud', le-a declarat Marcos reporterilor cu ocazia aniversării înfiinţării armatei filipineze.

EDCA permite accesul Statelor Unite la baze filipineze pentru antrenament comun, pre-poziţionare de echipament şi construire de facilităţi precum piste de decolare, depozite de combustibil şi locuinţe militare, dar nu presupune o prezenţă permanentă.

Vorbind în faţa militarilor filipinezi, preşedintele Marcos le-a cerut să fie vigilenţi întrucât, a spus el, ameninţările externe la adresa securităţii ţării devin mai 'complexe' şi 'imprevizibile'.

'Fiţi vigilenţi faţă de elemente care vor să submineze pacea noastră câştigată cu greu, stabilitatea noastră câştigată cu greu, continuaţi să creşteţi relaţiile cu omologi din străinătate', a afirmat Marcos.

El a spus că este conştient de o 'ameninţare emergentă' faţă de teritoriul ţării, ceea ce va necesita 'ajustări în strategia noastră'.

'Mediul de securitate extern devine mai complex. Devine mai impredictibil', a subliniat preşedintele Filipinelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.