Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele filipinez Duterte s-a dezlănţuit împotriva Curții Penale Internaționale: 'Trebuie să fii nebun! Cum să se facă dreptate acolo?'

captura YouTube
Duterte filipine

Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, s-a dezlănţuit împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI) în legătură cu o anchetă în curs asupra unor omucideri puse în legătură cu operaţiunile de reprimare declanşate de administraţia lui împotriva traficului ilegal de droguri, informează marţi dpa, conform AGERPRES.

Într-un discurs difuzat luni seara la televiziune, Duterte a afirmat că CPI este "o tâmpenie" şi că el nu va coopera cu investigaţia acesteia.

"De ce ar trebui să mă apăr în faţa unor acuzaţii din partea albilor? Trebuie să fii nebun!", a declarat el. "Aceştia sunt foşti colonizatori, ei nu şi-au ispăşit pedeapsa pentru păcatele lor comise împotriva ţărilor pe care le-au invadat, inclusiv Filipine", a adăugat el.

"Acum, ei încearcă să înfiinţeze o curte (penală) în afara ţării noastre şi să ne tragă în faţa ei la răspundere. Legile noastre sunt diferite. Procedurile noastre penale sunt foarte diferite. Cum să se facă dreptate acolo?", a subliniat el.

CPI a demarat o anchetă preliminară asupra reprimării declanşate de guvernul filipinez împotriva traficului ilegal de droguri, pe 8 februarie 2018.

Săptămâna trecută, procuroarea-şefă a CPI aflată la sfârşit de mandat, Fatou Bensouda, a declarat că va declanşa o anchetă completă, invocând "temeiuri rezonabile" pentru a considera că în timpul războiului lui Duterte împotriva traficului ilegal de droguri au fost comise omucideri, "crime împotriva umanităţii".

Duterte, care a fost ales preşedinte în 2016 în baza platformei sale anti-criminalitate, a declarat că a făcut deja faţă unor acuzaţii "în faţa unui judecător filipinez".

Peste 7.000 de persoane au fost ucise în timpul unor operaţiuni ale poliţiei împotriva traficului ilegal de droguri în Filipine, în ultimii cinci ani, însă organizaţii pentru apărarea drepturilor omului susţin că cifrele ar putea fi chiar şi de trei ori mai mari.

Există de asemenea întrebarea dacă nu cumva suspecţi au fost ucişi în cadrul unor execuţii extrajudiciare şi dacă unii dintre cei ucişi aveau într-adevăr vreun rol în traficul de droguri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.