Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Franţei intenţionează 'să-i responsabilizeze mai mult pe reprezentanţii religioşi', după ce a avut o întâlnire cu reprezentanți ai lumii musulmane

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, intenţionează ''să-i responsabilizeze mai mult pe reprezentanţii religioşi'', a anunţat Palatul Elysee, după o întâlnire ce a avut loc între şeful statului şi responsabili ai Consiliului francez al cultului musulman (CFCM), referitor la evoluţia legii din 1905 privind separarea între Biserici şi Stat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Întâlnirea cu delegaţia CFCM a avut loc în prezenţa premierului Edouard Philippe şi a ministrului de interne Christophe Castaner, în contextul în care o modificare a legii din 1905 reprezintă unul dintre obiectivele executivului. Consultările cu Castaner au început în toamnă.

''Se are în vedere modificarea legii aplicate tuturor cultelor pentru a oferi garanţii de transparenţă şi ordine publică, dar şi de a-i responsabiliza mai mult pe reprezentanţii religioşi'', a afirmat preşedinţia franceză pentru AFP.

Obiectivul este ''de a permite o acţiune independentă a cultelor şi de a întări laicitatea'', ajungând la ''o organizare în care credincioşii francezi sunt cei care exercită responsabilităţile'' şi ''luptă împotriva islamismului şi a discursurilor pline de ură'', potrivit sursei.

''Preşedintele ne-a asigurat în legătură cu faptul că nu va avea loc o modificare a legii împotriva islamului'', a declarat Anouar Kbibech, vicepreşedinte al CFCM, la încheierea întâlnirii.

Potrivit Palatului Elysee, demersul vizează cinci aspecte: ''consolidarea, prin lege, a principiului laicităţii (legea din 1905, unde unele dispoziţii nu mai sunt de actualitate''), ''îndrumarea musulmanilor în elaborarea şi organizarea de structuri culturale'', dar şi ''de a-i permite cultului musulman să identifice resursele proprii în scopul de a garanta autonomia sa'', ''de a recruta şi de a forma în Franţa imami şi reprezentanţi religioşi'' şi, în fine, ''de a lupta împotriva discursurilor fundamentaliste şi extremiste''.

Citește și: Compania aeriană olandeză KLM a decis să anuleze 159 de zboruri europene programate pentru ziua de marţi, spre şi dinspre aeroportul din Amsterdam

Referitor la ultimul aspect, este vorba, în opinia lui Kbibech, ''de a preveni şi de a sancţiona discursurile jihadiste, în orice lăcaş de cult, şi ''de a întări asociaţiile care gestionează moschei (...), pentru a evita acţiuni de destabilizare de orice tendinţă care ar avea drept scop înlăturarea responsabililor moscheilor''.

''Baza legii va rămâne. Este vorba de a actualiza unele practici'', a estimat preşedintele CFCM, Ahmet Ogras, precizând că vor fi vizate şi celelalte culte. ''Noi am repetat de asemenea'' în faţa şefului statului că trebuie ''să înceteze stigmatizarea musulmanilor'', a declarat Ogras, care a ieşit ''încrezător'' de la întâlnire.

O reuniune cu ansamblul responsabililor de cult este prevăzută pentru joi pe agenda şefului statului francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.