Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Franței, invitat de onoare al prim-ministrului Indiei de Ziua Națională

politico.eu
macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi invitatul de onoare al prim-ministrului Indiei, Narendra Modi, pentru cea de-a 75-a aniversare a Zilei Naţionale a acestei ţări, pe 26 ianuarie, a anunţat vineri Palatul Elysee, informează AFP.

Emmanuel Macron "a acceptat invitaţia prim-ministrului de a se deplasa la New Delhi pe 26 ianuarie 2024, cu ocazia Republic Day (...), în calitate de invitat de onoare", a anunţat preşedinţia franceză, potrivit Agerpres.

Aceasta va fi a doua deplasare a preşedintelui francez în India, după cea din 2018. Emmanuel Macron s-a mai deplasat acolo în septembrie, însă pentru un summit al G20.

Ziua Republicii, 26 ianuarie, este cea în care se aniversează intrarea în vigoare, în 1950, a Constituţiei indiene, adoptată la scurt timp după proclamarea independenţei Indiei faţă de Regatul Unit, pe 15 august 1947.

Narendra Modi, care s-a deplasat deja de patru ori în Franţa după alegerea preşedintelui Macron, a fost el însuşi invitat de onoare anul acesta de Ziua Naţională a Franţei, pe 14 iulie.

"Aceasta este o onoare extrem de mare, pentru că nu există decât un singur invitat de onoare de Republic Day (...) , un gest extrem de puternic care incarnează şi dă un puternic impuls relaţiei noastre bilaterale", a subliniat Palatul Elysee.

Cele două ţări au deja "foarte multe proiecte în sectoarele spaţial, al apărării (inclusiv prin vânzarea de avioane de vânătoare franceze Rafale), aeronautică, energii regenerabile, cercetare şi învăţământ superior", a amintit preşedinţia franceză.

Cei trei preşedinţi precedenţi ai Franţei, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, au avut de asemenea această onoare, a adăugat Palatul Elysee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.