Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Georgiei forțează nervii lui Putin: 'Rusia să-și retragă trupele din Abhazia și Osetia de Sud, după finalizarea războiului'

georgia osetia abhazia

În viitorul tratat de pace, care va fi încheiat ca urmare a războiului din Ucraina, este necesar să se includă o clauză privind retragerea forțelor ruse din Abhazia și Osetia de Sud, transmite președintele georgian Salome Zurabishvili într-o conversație cu publicația Bloomberg, relatează Meduza.

"Rusia trebuie să știe unde sunt granițele sale. De asemenea, ar trebui luate în considerare problemele Georgiei și nimeni nu ar trebui să creadă că acest război se poate încheia fără retragerea Rusiei din toate teritoriile ocupate", a declarat Zurabishvili. Potrivit lui Zurabishvili, în caz contrar Occidentul "va face o altă mare greșeală – ca în 2008 și 2014”. Președintele georgian și-a exprimat, de asemenea, încrederea că Rusia "aproape că a pierdut bătăliile, dacă nu întregul război".

Abhazia și Osetia de Sud și-au declarat independența la începutul anilor 1990, pe fondul prăbușirii URSS; de atunci, Georgia nu a controlat în mod eficient aceste teritorii.

În 2008, în urma războiului de cinci zile dintre Georgia și Rusia, Moscova a recunoscut oficial independența statelor autoproclamate. Comunitatea mondială nu a fost de acord cu acest lucru - de atunci, independența Osetiei de Sud și a Abhaziei a fost recunoscută de doar patru state membre ale ONU.

Georgia consideră oficial Abhazia și Osetia de Sud ca fiind teritorii ocupate de Rusia. Autoritățile ruse nu și-au anunțat public intențiile de a include regiunile în componența lor. De facto, ei se află sub controlul deplin al Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.