Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier se declară nemulţumit de starea actuală a relaţiilor dintre Moscova şi Berlin

Frank Walter Steinmeier

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a spus miercuri omologului său rus Vladimir Putin că este nemulţumit de starea actuală a relaţiilor dintre Moscova şi Berlin şi că ambele ţări trebuie să depună eforturi pentru îmbunătăţirea lor, relatează Reuters.

Prima vizită în Rusia a unui preşedinte german din 2010 are loc în momentul în care relaţiile rămân tensionate în legătură cu anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, cu situaţia din estul Ucrainei, precum şi cu acuzaţiile Germaniei privind intervenţia Rusiei în politica sa, acuzaţii respinse însă de Moscova. "Este esenţial să ne folosim de această oportunitate în calitate de preşedinţi pentru a continua dialogul cu scopul îmbunătăţirii relaţiilor noastre bilaterale. Nu putem fi prea fericiţi" în legătură cu starea lor actuală, i-a spus Steinmeier lui Putin la începutul întrevederii.

"Sunt convins că trebuie să rezistăm acestui (sentiment de) alienare care a crescut între ţările noastre în ultimii ani şi să continuăm dialogul şi să găsim soluţii la situaţia de criză", a mai spus preşedintele german.

Social-democratul Frank-Walter Steinmeier, care a deţinut anterior funcţia de ministru de externe, a cerut în nenumărate rânduri o îmbunătăţire a relaţiilor cu Moscova. Partidul său, care va intra în opoziţie după patru ani de coaliţie cu conservatorii Angelei Merkel, doreşte reducerea treptată a sancţiunilor impuse Rusiei de UE pentru rolul său în Ucraina. Înainte de întrevederea cu Vladimir Putin, Steinmeier s-a întâlnit cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi cu activişti pentru drepturile omului. "Mă aflu în Rusia într-un moment în care relaţiile germano-ruse se află în dificultate", a spus el. "Consider că este responsabilitatea mea să mă asigur că această situaţie nu va dura la nesfârşit", a mai spus şeful statului german, conform Agerpres.

Motivul oficial al vizitei lui Steinmeier în Rusia este de a asista la predarea de către guvernul rus a dreptului de proprietate asupra catedralei Sf. Petru şi Paul din Moscova (restaurată şi redeschisă în 1998 după 60 de ani n.r.) către Biserica Evanghelică Luterană a Rusiei, ca parte a festivităţilor de celebrare a 500 de ani de la Reformă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.