Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele interimar al Kârgâzstanului, Sadâr Japarov, cere amendamente la Constituție pentru a rămâne la putere

emirates-business.ae
Sadâr Japarov

Preşedintele interimar al Kârgâzstanului, Sadâr Japarov, care a venit la putere săptămâna trecută în urma unei revolte populare, a declarat luni că intenţionează să candideze pentru un mandat complet dacă vor fi adoptate amendamente la constituţie care să permită acest lucru, informează Reuters, citată de AGERPRES.

Noile ambiţii ale lui Japarov ar putea stârni nemulţumirea unora dintre partidele politice care l-au ajutat să ajungă la putere, dar care l-au susţinut doar ca preşedinte interimar, pentru a putea depăşi criza politică de după alegerile disputate.

Actuala Constituţie a Kârgâzstanului le interzice preşedinţilor interimari să candideze în alegerile pe care le supervizează. Japarov, 51 de ani, a devenit preşedinte interimar după ce o revoltă populară a dus la prăbuşirea guvernului condus de predecesorul său Sooronbai Jeenbekov.

"În prezent, Parlamentul pregăteşte amendamente la legile asupra alegerilor prezidenţiale şi parlamentare", a declarat Japarov într-un interviu pentru postul de ştiri Rossia 24. "Dacă voi fi abilitat să candidez ca urmare a acestor amendamente, voi candida", a adăugat el.

Personalitate marcantă a opoziţiei naţionaliste ce ispăşea o sentinţă pentru răpirea unui oponent politic, Japarov a fost eliberat din închisoare de susţinători ai săi în timpul protestelor violente ce au urmat după alegerile parlamentare disputate din 4 octombrie.

Citește și: Capitala în scenariul roșu - Ministrul Educației anunță câte tablete s-au oferit elevilor

Parlamentul l-a numit premier săptămâna trecută, iar Jeenbekov l-a confirmat în această funcţie înainte de a demisiona. Ascensiunea lui Japarov pare să fie până acum aprobată de aliatul-cheie al Kârgâzstanului, Rusia, care şi-a exprimat sprijinul pentru guvernului lui.

Revolta populară din acest an a fost a treia din 2005 care a dus la înlăturarea unui preşedinte în Kârgâzstan. În calitate de premier şi preşedinte interimar, Japarov trebuie acum să supervizeze organizarea de noi alegeri parlamentare, precum şi votul pentru un nou preşedinte. Datele pentru ambele voturi nu au fost încă fixate.

Amendamentele pentru Constituţie ar putea necesita organizarea unui referendum.

Săptămâna trecută, Japarov l-a numit pe aliatul său apropiat Kamcibek Taşiev şef al securităţii naţionale şi a dat publicităţii un program pe termen lung, un indiciu clar al faptului că intenţionează să fie mai mult decât un lider temporar.

În interviul pentru Rossia 24, el a dat de asemenea asigurări că Moscova va rămâne aliatul numărul 1 al Bişkekului şi a exclus orice revizuire a acordurilor bilaterale.

Kârgâzstanul se învecinează cu China şi găzduieşte pe teritoriul său o bază aeriană rusă.

"Legăturile noastre cu Rusia sunt multilaterale şi noi nu ne putem distanţa de Rusia în termeni geopolitici, în ceea ce priveşte cooperarea economică sau economia", a spus Japarov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.