Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Iranului a făcut apel la comunitatea internaţională să reziste 'sancţiunilor crude' impuse de către SUA

tehrantimes.com
Ebrahim Raisi

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a făcut apel marţi la comunitatea internaţională să reziste "sancţiunilor crude" impuse unilateral de SUA împotriva industriei de petrol şi gaz a altor state, informează Xinhua şi Reuters.

Într-un discurs la summitul FPEG (Forumul statelor exportatoare de gaz) de la Doha, Raisi a subliniat că impunerea în mod hegemonic a voinţei asupra altor state independente, prin intermediul sancţiunilor, nu poate reprezenta o strategie eficientă în lumea de astăzi, întrucât pune în pericol interesele colective ale statelor membre ale FPEG, a indicat site-ul preşedinţiei iraniene.

"Membrii acestui forum nu trebuie să recunoască aceste sancţiuni pentru că în lumea de azi vedem că sancţiunile nu vor fi eficiente", a spus Raisi, citat şi de Reuters.

Reuters a relatat săptămâna trecută că un acord între SUA şi Iran prinde contur la Viena, după luni de discuţii indirecte pentru a reînvia pactul nuclear, pe care Washingtonul l-a abandonat în 2018 sub preşedintele de atunci, republicanul Donald Trump. Acordul din 2015 dintre Iran şi marile puteri a limitat îmbogăţirea uraniului de către Iran pentru a face mai greu pentru această ţară să dezvolte material pentru arme nucleare, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, potrivit Agerpres.ro.

La rândul său, Iranul a încălcat unele dintre limitele nucleare ale acordului, de când Statele Unite s-au retras şi au reimpus sancţiuni în timpul mandatului preşedintelui Trump.

Proiectul de text al acordului prefigurat în prezent face referire şi la alte chestiuni, inclusiv dezgheţarea miliardelor de dolari de fonduri iraniene în băncile sud-coreene şi eliberarea prizonierilor occidentali deţinuţi în Iran. Sâmbătă, ministrul de externe iranian a anunţat că Iranul este gata să facă schimb de prizonieri cu Statele Unite.

În acelaşi timp, Iranul solicită asigurări că SUA nu vor abandona din nou acordul nuclear, dar Washingtonul afirmă că actualului preşedinte american Joe Biden îi este imposibil să i le ofere, mai consemnează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.