Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Iranului: Normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, o 'lovitură de pumnal în spatele palestinienilor'

romania-actualitati.ro
arabia saudita iran

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat miercuri seară la New York că o eventuală normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită ar constitui o trădare a cauzei palestiniene, scrie AF.

"Credem că o relaţie între ţări din regiune şi regimul sionist ar fi o lovitură de pumnal în spatele poporului palestinian şi al rezistenţei palestiniene", a declarat Ebrahim Raissi într-o conferinţă de presă în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite, conform Agerpres.

Întrebat despre apropierea în curs dintre Israel şi Arabia Saudită, preşedintele iranian a salutat mai întâi relaţia Iranului "cu Arabia Saudită care se dezvoltă".

Cele două puteri adversare şi rivale istorice din Golful Persic - monarhia saudită sunnită şi Republica Islamică Iran şiită - au început o normalizare surpriză în primăvara anului trecut, sub egida Chinei.

În paralel, Arabia Saudită şi Israelul "se apropie în fiecare zi" de normalizarea relaţiilor lor, care ar fi istorică, a afirmat miercuri prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman la postul de televiziune Fox News.

În acelaşi timp, preşedintele american Joe Biden se întâlnea la New York cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta chiar despre această apropiere israeliano-saudită.

"Nu am auzit aşa ceva", a răspuns mai întâi preşedintele iranian despre acest subiect.

"Cu toate acestea, iniţierea unei relaţii între regimul sionist şi orice regim din regiune cu scopul de a oferi securitate acestui regim sionist, evident, nu va îndeplini acest obiectiv", a avertizat preşedintele Iranului, ale cărui afirmaţii au fost traduse în engleză.

La New York, premierul israelian a insistat asupra posibilităţii de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită, puternic încurajat de preşedintele Statelor Unite, în urma a ceea ce a făcut predecesorul său Donald Trump între Israel şi Emiratele Arabe Unite sau Maroc de exemplu.

"Cred că sub conducerea dumneavoastră, domnule preşedinte, putem încheia un acord de pace istoric între Israel şi Arabia Saudită", s-a bucurat Benjamin Netanyahu.

La rândul său, Mohammed bin Salman a precizat la Fox News: "Pentru noi, problema palestiniană este foarte importantă. Trebuie să o rezolvăm". El a mai subliniat că "negocierile (cu statul evreu) au continuat bine până în prezent".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.