Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Iranului: Prioritățile sunt lupta împotriva epidemiei COVID şi redresarea economiei

express.co.u
Ebrahim Raisi

Lupta împotriva epidemiei COVID-19 şi redresarea economiei vor fi priorităţile noului guvern iranian, a declarat sâmbătă noul preşedinte al Republicii Islamice, Ebrahim Raisi, prezentând cabinetul său deputaţilor, relatează France Presse.

Iranul se confruntă cu o criză economică violentă după ce fostul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump a restabilit în 2018 un arsenal de sancţiuni americane împotriva Teheranului.

Criza este amplificată de epidemia de coronavirus, care loveşte ţara ce se luptă pentru a opri ceea ce autorităţile prezintă ca un "al cincilea val" al maladiei, alimentat de varianta delta, în special contagioasă.

"Prima prioritate a guvernului este oprirea răspândirii coronavirusului, îmbunătăţirea situaţiei sanitare şi vaccinarea la scară largă", a declarat preşedintele ultraconservator, care i-a succedat la începutul lunii august moderatului Hassan Rouhani.

"Economia şi condiţiile de viaţă sunt a doua prioritate", a adăugat preşedintele, promiţând "dreptate şi progres".

Parlamentul trebuie să dezbată timp de câteva zile alegerea membrilor cabinetului lui Raisi - o echipă formată exclusiv din bărbaţi - înainte de un vot de încredere aşteptat până miercuri.

Iranul a înregistrat de la începutul lunii mai multe recorduri succesive de contaminare şi decese din cauza virusului.

Conform cifrelor oficiale iraniene, în mare parte subestimate chiar de mai mulţi responsabili, virusul a făcut peste 100.000 de morţi în ţară.

În faţa deputaţilor, Raisi a apărat alegerea lui Bahram Einollahi ca ministru al sănătăţii.

Potrivit mai multor media iraniene, acest oftalmolog de 63 de ani este unul dintre semnatarii unei scrisori deschise publicate în ianuarie de aproximativ 200 de medici care avertizează împotriva importului de vaccinuri anti-COVID fabricate în Statele Unite, Marea Britanie sau Franţa, considerând că ele pot să provoace "complicaţii necunoscute şi ireversibile".

Câteva zile mai târziu, ghidul suprem, Ali Khamenei, a interzis orice import de vaccinuri împotriva coronavirusului produse în Statele Unite sau Marea Britanie.

Guvernul lui Rouhani, care a început să folosească vaccinuri de producţie locală disponibile în cantităţi insuficiente, s-a plâns de mai multe ori în primăvară că nu putea importa cât mai multe doze câte ar fi dorit din China, Rusia sau India în special, din cauza sancţiunilor americane ce izolează Iranul din sistemul financiar internaţional.

Potrivit cifrelor oficiale, numai 5,4 milioane de persoane, la o populaţie totală de 83 de milioane de locuitori, a primit două doze de vaccin în Iran, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.