Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Israelului avertizează cu privire la riscul unui război civil: Țara este 'la o răscruce de drumuri'

thejewishnews.com
Presedinte Israel Isaac Herzog

Președintele israelian Isaac Herzog a prezentat modificări alternative ale sistemului judiciar, ca răspuns la o revizuire planificată de coaliția de dreapta din Israel, care a declanșat proteste în masă în ultimele săptămâni, notează The Guardian.

Dar secretarul cabinetului israelian a confirmat că nu coaliția se află în spatele noii propuneri.

"Oricine crede că un război civil real, al vieții umane, este o linie pe care nu o vom atinge nu are nicio idee", a declarat Herzog în timpul unui discurs televizat de seară. "Abisul", a avertizat el, "este la distanță de atingere".

Controversata reformă pregătită de coaliția de guvernare

Demersul guvernului de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu de a promulga schimbări radicale în instanțele israeliene a stârnit revoltă internă și alarmă în rândul aliaților occidentali ai țării. Dacă propunerea inițială ar fi aprobată, aceasta ar însemna o mai mare influență a guvernului în selectarea judecătorilor și ar limita puterea Curții Supreme de a anula legislația.

Un punct important de dispută în cadrul revizuirii planificate este un amendament la modul în care sunt selectați judecătorii. Conform planului președintelui, comitetul de selecție ar urma să includă trei miniștri, președintele Înaltei Curți, doi judecători și doi funcționari publici, care vor fi desemnați de comun acord atât de președintele Curții Supreme, cât și de ministrul justiției.

Ministrul justiției, Yariv Levin, a declarat că măsurile propuse de coaliție ar schimba modul în care sunt numiți judecătorii, acordând Knessetului mai multă supraveghere și guvernului mai multă putere asupra comitetului care îi selectează.

Israelul, „la o răscruce de drumuri”

Președintele a avertizat miercuri că Israelul se află într-un punct de cotitură și a subliniat că a fost implicat în eforturile de mediere și că a vorbit cu "mii de oameni" timp de săptămâni.

Președintele a spus că Israelul se află "în adâncul unei crize reale", dar și "în fața unei oportunități uriașe" și "la o răscruce de drumuri".

"Majoritatea israelienilor doresc un plan care să aducă atât dreptate, cât și pace", a spus el.

Secretarul guvernului, Yossi Fuchs, a confirmat pe Twitter că coaliția nu a susținut planul președintelui.

"Planul președintelui este unilateral al președintelui și nu a fost agreat de niciun membru al coaliției", a declarat Fuchs.

Președintele israelian, al cărui rol este în mare parte ceremonial, a purtat discuții în ultimele săptămâni în încercarea de a intermedia un compromis între membrii coaliției și cei care se opun modificărilor judiciare, dar nu a confirmat că are sprijinul legislatorilor pentru plan.

Netanyahu, care afirmă că scopul său este de a echilibra ramurile guvernului, deține majoritatea parlamentară împreună cu aliații săi din coaliția naționalist-religioasă.

Premierul israelian a declarat că își scurtează o călătorie programată la Berlin. Un itinerar preliminar difuzat săptămâna trecută spunea că se va întoarce vineri. Dar în noua declarație a precizat că se va întoarce joi.

Netanyahu și-a amânat, de asemenea, zborul spre Berlin deoarece se afla în discuții cu membrii coaliției cu privire la posibile amendamente la modificările judiciare planificate, au relatat mai multe instituții media ebraice.

Sute de protestatari au sosit miercuri la aeroport în încercarea de a perturba plecarea premierului la Berlin.

Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a anunțat că își scurtează o călătorie planificată în Panama, hotărând în schimb să se întoarcă în Israel miercuri seara pentru a "ghida un proces de legislație și dialog" cu privire la modificările judiciare planificate, se arată într-o declarație a biroului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.