Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Israelului: 'Liderii lumii trebuie să aleagă să lupte împreună împotriva antisemitismului'

Reuven Rivin

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a declarat miercuri, în faţa a aproximativ 40 de lideri din întreaga lume, că de ei depinde cum va arăta viitorul şi că istoria trebuie lăsată pe seama istoricilor, relatează DPA, potrivit Agerpres.

"Într-o perioadă în care tot mai mulţi supravieţuitori ne părăsesc, această reuniune este expresia angajamentului nostru comun de a transmite faptele şi lecţiile istorice despre Shoah viitoarei generaţii", a spus el, referindu-se la Holocaust cu termenul în ebraică.

"Viitorul depinde de alegerile pe care le facem, în special de cele pe care le facem împreună ca ţări şi naţiuni. Sper şi mă rog ca, din această încăpere, mesajul să ajungă în fiecare ţară din lume", a adăugat el.

Sfatul său ca istoria să fie lăsată pe seama istoricilor a fost văzut ca o referire la comentarii făcute recent de preşedintele rus Vladimir Putin şi care l-au deranjat pe preşedintele polonez Andrzej Duda. Putin a încercat să transfere responsabilitatea pentru cel de-Al Doilea Război Mondial către Polonia şi a sugerat că această ţară a fost complice la Holocaust.

Citește și: Exclusiv! Ludovic Orban dă cărțile pe față! Cine va candida din partea PNL-ului?

Rivlin a făcut aceste declaraţii într-un discurs susţinut miercuri seară la un dineu pentru şefii de stat şi alţi lideri care se află la Ierusalim pentru comemorarea Holocaustului, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, care a vorbit în numele liderilor prezenţi la eveniment, a spus că lumea nu a uitat, 75 de ani mai târziu: "Este ceea ce această adunare impresionantă de astăzi a decis să afirme cu fermitate şi claritate".

El a atras atenţia totuşi că doar aducerea aminte nu este suficientă. "Barbaria poate apărea când te aştepţi mai puţin", a afirmat el, făcând apel la liderii lumii să nu întoarcă privirea şi să continue să trăiască după principiile şi valorile Declaraţiei Internaţionale a Drepturilor Omului.

Dineul precedă principalul eveniment de joi, de la Centrul Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului, unde vor susţine discursuri preşedinţii Germaniei, Rusiei şi Franţei, precum şi vicepreşedintele SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.