Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Kazahstanului a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri parlamentare anticipate pentru 19 martie

 Kasîm-Jomart Tokaev

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a dizolvat joi camera inferioară a Parlamentului din cel mai mare stat din Asia centrală şi a fixat alegeri legislative anticipate pe 19 martie, adică la patru luni după realegerea sa în alegeri prezidenţiale anticipate.

"Decid să dizolv a şaptea legislatură a Majilis a Parlamentului Republicii Kazahstan" şi să "fixez alegeri anticipate (...) pe 19 martie 2023", arată un decret prezidenţial preluat de La Libre Belgique citat de Rador

Tokaev a dizolvat de asemenea parlamentele locale, ai căror deputaţi sunt aleşi cu vot universal.

Aceste decizii vin pe linia reformei constituţionale din iunie 2022, care ar trebui să întoarcă pagina a trei decenii de domnie a predecesorului său, omnipotentul Nursoultan Nazarbaiev, care a demisionat în 2019.

Într-un mesaj pentru kazahi publicat pe site-ul preşedinţiei, Tokaev a arătat că aceste alegeri anticipate "vor da un nou elan modernizării" începute anul trecut în fosta republică sovietică bogată în resurse naturale.

Situat la intersecţia unor importante drumuri comerciale, Kazahstanul a intrat în haos în ianuarie 2022.

Manifestaţii împotriva vieţii scumpe au degenerat în răscoale, care au fost reprimate brutal, făcând, oficial, 238 de morţi.

La final de noiembrie, Tokaev a fost reales nesurprinzător în alegeri prezidenţiale anticipate, obţinând peste 80% din voturi, după un scrutin criticat pentru lipsa concurenţei.

Preşedintele candidat a făcut campanie susţinându-şi proiectul care urmăreşte crearea unui "Nou Kazahstan" mai just şi mai puţin inegal. Dar dificultăţile economice şi reflexele autoritare persistă.

Tokaev a promis după realegerea sa deschiderea unei "noi ere" în care "toate principalele instituţii ale puterii vor fi reformate".

El şi-a repetat şi ataşamentul la reformele economice şi "sfârşitul monopolului puterii" aşa cum l-a cunoscut Kazahstanul sub Nazarbaiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.