Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Kazahstanului s-a vaccinat cu Sputnik V, vaccin produs chiar în țara sa

nuz.uz
Kasîm-Jomart Tokaev

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a fost vaccinat împotriva noului tip de coronavirus, pentru a da exemplu populaţiei acestei ţări din Asia Centrală, unde campania de vaccinare se anunţă foarte lentă, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, informează AFP.

Tokaev a primit prima doză de vaccin rusesc Sputnik V produs local la Karaganda (centru) şi "nu suferă de niciun efect secundar", a declarat purtătorul de cuvânt, Berik Ouali, scrie Agerpres.ro.

Cu toate acestea, nu a fost difuzată nicio fotografie cu vaccinarea preşedintelui kazah.

"Şeful statului kazah i-a îndemnat pe toţi cetăţenii să se vaccineze cu prima ocazie", adaugă purtătorul de cuvânt într-un mesaj postat pe Facebook, dând asigurări că acesta este "singurul mijloc de a te proteja şi a-i proteja pe cei pe care îi iubeşti".

În februarie, Kazahstanul a devenit prima ţară care a omologat o producţie naţională a vaccinului rusesc Sputnik V, însă preşedintele kazah a criticat joi ritmul lent al campaniei de vaccinare, cu mai puţin de 0,1% dintre cei 19 milioane de kazahi vaccinaţi până acum.

"Motivul este simplu. Nu sunt suficiente vaccinuri", a declarat liderul kazah, care a precizat că această situaţie obligă Kazahstanul să "accepte condiţii comerciale şi financiare defavorabile pentru a accelera livrările", însă fără a oferi alte detalii.

După această declaraţie, numărul de vaccinări a crescut substanţial în cel mai mare oraş din Kazahstan, Almatî, însă aceasta a provocat de asemenea o reducere a stocurilor, forţând autorităţile să limiteze vaccinarea la grupurile vulnerabile.

Autorităţile kazahe intenţionau de asemenea să demareze în martie vaccinarea cu serul local QazCovid-in, însă producţia acestuia a înregistrat întârzieri. Cu toate acestea, premierul kazah Askar Mamin a dat asigurări marţi că obiectivul este vaccinarea a şase milioane de kazahi până la sfârşitul lui iunie.

De la începutul pandemiei, Kazahstanul a înregistrat oficial 256.837 de contaminări cu noul tip de coronavirus şi 3.129 de decese cauzate de COVID-19, cifre mult subevaluate, potrivit experţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.