Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele kosovar Hashim Thaci dorește evitarea unui 'conflict îngheţat' cu Serbia

Alchetron
Hashim Thaci

Preşedintele kosovar Hashim Thaci a avertizat marţi că ar putea urma un nou deceniu de 'conflict îngheţat' cu Serbia dacă 'momentul favorabil' din prezent pentru discuţii nu va fructificat, relatează AFP preluată de Agerpres.

Început în 2011, sub auspiciile Comisiei Europene, dialogul dintre Serbia şi Kosovo, a cărui independenţă autoproclamată Belgradul nu o recunoaşte, este blocat de mai multe luni. În ultimele săptămâni, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi omologul său kosovar şi-au arătat totuşi disponibilitatea de a relansa acest dialog.

Cei doi urmau să se întâlnească la Bruxelles în septembrie, dar în cele din urmă au fost primiţi, fiecare în parte, de către şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

'Dacă vom pierde acest moment favorabil, riscăm să intrăm într-un nou deceniu de conflict îngheţat şi status quo', a declarat pentru presă Thaci, în finalul summitului cu privire la Balcani, desfăşurat la sediul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Geneva, la care a participat şi prim-ministrul sârb, Ana Brnabic.

'Este indispensabil să se ajungă la un acord de pace între Kosovo şi Serbia, care va aduce o pace durabilă între cele două ţări', a adăugat el.

Serbia refuză să aprobe independenţa fostei sale provincii albaneze, declarată în 2008 şi recunoscută de peste 110 ţări, inclusiv Statele Unite şi trei sferturi din ţările Uniunii Europene.

În această vară, Hashim Thaçi şi Aleksandar Vucic au evocat, fără a intra în detalii, posibilitatea de a modifica frontierele pentru a-şi normaliza relaţiile, la 20 de ani de la conflictul dintre forţele sârbe şi gherila separatistă kosovară.

Mii de persoane au protestat sâmbătă la Pristina împotriva acestui proiect de 'corectare a frontierelor' într-una din cele mai ample manifestaţii din ultimii ani în Kosovo.

Marţi, la Geneva, Thaçi şi-a criticat oponenţii, argumentând că status quo-ul nu este viabil. 'Cei care au criticat aceste eforturi nu au oferit nicio alternativă', a spus el.

Premierul Serbiei a subliniat că ţara sa este hotărâtă să caute stabilitatea regională, cheia creşterii economice a ţării.
Dar şefa guvernului sârb a respins ideea potrivit căreia Belgradul ar putea recunoaşte independenţa Kosovo: 'Vom recunoaşte Kosovo pentru ceea ce este, adică provincie autonomă a Republicii Serbia. Aceasta nu este o întrebare deschisă'.

Multe ţări se opun recunoaşterii independenţei provinciei Kosovo, inclusiv Rusia şi China, care închid uşile ONU în faţa acestuia. Cinci ţări UE resping această recunoaştere, inclusiv România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.