Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Letoniei dorește introducerea serviciului militar obligatoriu şi pentru femei

VideoHive
Letonia

După ce săptămâna trecută ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunţat reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină şi a războiului din Ucraina, luni preşedintele leton Egils Levits a mers mai departe, făcând apel la creşterea bugetului pentru apărare şi extinderea serviciului militar obligatoriu şi la femei, relatează Reuters.

"Securitatea este prioritatea politicii noastre în ziua de azi. 2,5% (din PIB) pentru apărare sunt deja angajaţi, dar s-ar putea să nu fie suficient şi trebuie să fim pregătiţi", a declarat Levits pentru Reuters.

Letonia, membră a NATO şi UE, a anunţat că intenţionează să-şi majoreze bugetul apărării la 2,5% din PIB până în 2025, de la circa 2% în prezent, în cadrul eforturilor de creştere a securităţii după invazia rusă din Ucraina. Potrivit lui Levits, cheltuielile avute în vedere includ construirea de noi baze militare pentru a putea găzdui un număr sporit de trupe ale NATO, după cum s-a convenit la summitul de la Madrid de luna trecută, însă Letonia ar putea fi nevoită să aloce un buget şi mai mare, potrivit Agerpres.ro.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a propus la rândul său recent creşterea bugetului apărării la 3% din PIB, după ce Polonia a introdus o ţintă similară, aminteşte Reuters.

În acelaşi timp, după ce ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a evocat marţea trecută o apropiată reintroducere a serviciului militar obligatoriu, preşedintele Levits a sugerat luni ca serviciul militar să fie o îndatorire pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.

"Consider că este nevoie de egalitate în acest sens şi susţin această idee pentru toţi cetăţenii letoni cu vârsta specifică - acest lucru trebuie făcut independent de sex", a spus Levits, ceea ce ar permite creşterea numărului letonilor cu aptitudini militare în rezervă.

Atât reintroducerea serviciului militar, cât şi majorarea bugetului apărării trebuie analizate de parlament înainte de a putea intra în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.