Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele libanez Michel Aoun îndeamnă la declararea Libanului drept 'stat laic'

Alchetron
Michel Aoun

Preşedintele libanez Michel Aoun a declarat duminica aceasta că "a venit timpul schimbării", îndemnând la declararea Libanului drept "stat laic", cu o zi înainte de vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron care pledează pentru o reformă constituţională, informează AFP preluat de agerpres.

"Pentru că eu sunt convins că doar un stat laic este capabil să protejeze pluralismul, să îl menţină transformându-l în unitate reală, eu cer ca Libanul să fie declarat stat laic", a spus Aoun într-un discurs adresat libanezilor cu ocazia centenarului Libanului.

El s-a angajat să îndemne la "dialog autorităţile religioase şi liderii politici, pentru a ajunge la o formulă acceptabilă pentru toţi şi care să poată fi pusă în aplicare prin amendamente constituţionale potrivite".

În timp ce el este respins de mişcarea de contestare, şeful statului a recunoscut că "tineretul libanez cheamă la schimbare", adăugând că "a venit momentul" pentru modificarea sistemului politic.

Emmanuel Macron, primul şef de stat care s-a deplasat în Liban după explozia sângeroasă ce a avut loc pe 4 august în portul din Beirut, i-a îndemnat pe liderii politici libanezi să întreprindă reforme politice vitale.

Aşteptat din nou luni seara la Beirut, preşedintele francez a evocat vineri "constrângerile unui sistem confesional" care au dus la "o situaţie în care nu există practic o reînnoire (politică) şi unde se înregistrează practic o imposibilitate de a desfăşura reforme".

Liderul puternicei mişcări pro-iraniene Hezbollah, Hassan Nasrallah, aliat al partidului prezidenţial, Curentul Patriotic Liber, a anunţat duminica aceasta că formaţiunea sa este dispusă să discute un nou "pact politic" în Liban, unde diferite comunităţi religioase îşi împart puterea.

Michel Aoun a recunoscut că sistemul confesional "a devenit un obstacol în calea oricărei dezvoltări (...), a oricărei reforme şi a oricărei lupte împotriva corupţiei" şi este chiar "generator de conflicte".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.