Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Lituaniei: 'Utilizarea numelui propriu al insulei în denumirea biroului de reprezentare a Taiwanului la Vilnius, o eroare'

bnn-news.com
Gitanas Nauseda

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a calificat marţi drept o 'eroare' decizia autorităţilor ţării sale de a permite Taiwanului să deschidă la Vilnius o reprezentanţă care să utilizeze în denumirea sa numele propriu al insulei, relatează France Presse.

Biroul de reprezentare a Taiwanului a fost deschis la Vilnius în luna noiembrie, suscitând o reacţie extrem de critică din partea Chinei.

'Cred că nu deschiderea biroului taiwanez a fost o greşeală, ci denumirea sa, care nu a fost coordonată cu mine', a declarat Nauseda la postul de radio local Ziniu radijas.

'Denumirea biroului a devenit factorul-cheie care afectează puternic în prezent relaţiile noastre cu China', a adăugat el.

Faptul că Lituania a permis Taipeiului să-şi deschidă un birou utilizând numele de Taiwan în denumirea sa a constituit un gest diplomatic considerat drept o sfidare de către Beijing, conform AFP.

De atunci, China a redus nivelul relaţiilor sale diplomatice cu Lituania în semn de protest, iar întreprinderile lituaniene care fac afaceri cu China sau care fac parte din lanţurile de aprovizionare legate de China se plâng de restricţii comerciale, potrivit Agerpres.ro.

Responsabili ai acestei ţări baltice, membră a UE, au calificat aceste măsuri drept 'sancţiuni' nedeclarate.

'Au început să apară măsuri neconvenţionale împotriva Lituaniei. De aceea trebuie să fim extrem de activi şi să semnalăm foarte clar Uniunii Europene că acesta este un atac (...) împotriva unui stat membru al UE', a subliniat Nauseda.

Beijingul se opune oricărui sprijin internaţional pentru Taiwan, de teama de a nu da un sentiment de legitimitate internaţională insulei pe care o consideră drept parte a teritoriului său şi pe care a jurat să o alipească la partea continentală a Chinei într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar.

Lituania intenţionează să-şi deschidă propriul birou comercial în Taiwan în cursul primelor luni ale noului an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.