Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador dă asigurări că guvernul nu spionează opozanţi sau jurnalişti

Sunday Vision
Andres Manuel Lopez Obrador

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat marţi că administraţia sa nu spionează jurnalişti sau opozanţi, el răspunzând astfel acuzaţiei privind utilizarea controversatului software Pegasus, transmite Reuters.

Potrivit media mexicane, telefoanele a doi jurnalişti şi unui apărător al drepturilor omului au fost infectate de Pegasus în perioada 2019 - 2021.

''Nu este adevărat că opozanţi sau jurnalişti sunt spionaţi'', a spus Lopez Obrador într-o conferinţă de presă.

Software-ul Pegasus nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină aprobare din partea unei comisii speciale a Ministerului Apărării israelian responsabilă cu validarea vânzărilor de arme. După ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau imagini, potrivit Agerpres.

Israelul a devenit ţinta presiunilor externe la nivel mondial referitoare la acuzaţia că Pegasus a fost folosit abuziv de unele guverne străine pentru a spiona activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni.

NSO a menţionat că nu poate confirma sau infirma vreun client actual sau potenţial pentru Pegasus. Grupul israelian a precizat că îi este imposibil să opereze software-ul după vânzarea acestuia către un client guvernamental.

Anchete publicate în 2021 de un consorţiu de 17 media internaţionale, condusă de gruparea nonprofit Forbidden Stories, ce are sediul la Paris, au dezvăluit că softul dezvoltat de NSO a contribuit la spionarea telefoanelor unor jurnalişti, activişti, oameni politici - inclusiv şefi de stat - şi şefi de companii din diferite ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.