Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Moldovei, Maia Sandu, despre implicarea în negocierile cu Gazprom

Președinția Republicii Moldova
Maia Sandu

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, susține că cea mai mare problemă în negocierile cu Gazprom a fost legată de prețul la gaz și datoriile istorice. Totodată, șeful statului anunță motivul pentru care autoritățile au decis să se implice în procesul de negocieri, conform deschide.md

În cadrul unui interviu pentru „Kommersant”, Maia Sandu a declarat că scopul R.Moldova a fost de a obține un preț pe care statul ar putea să-l achite.

„Cea mai mare problemă [în procesul de negocieri] a fost prețul, pentru că noi am dorit să obținem un preț pe care am putea să-l achităm, pe care oamenii noștri, întreprinderile noastre ar putea să-l achite. Competitivitatea întreprinderilor noastre depinde de prețul la gaz... Un alt subiect - datoriile. Ce ține de datorii, s-a decis să fie organizat un audit, iar ulterior vor continua discuțiile cu privire la restructurarea datoriilor „Moldovagaz” față de Gazprom”, a declarat ea.

Sandu a precizat că în mod normal, autoritățile nu trebuiau să se implice în negocierile dintre două întreprinderi comericale, însă atunci când situația s-a agravat, iar prețurile au început brusc să crească, Guvernul a decis să se implice.

„L-am sunat de câteva ori pe domnul Kozak, am discutat subiectul respectiv, de aceea ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a plecat în Rusia. Totodată, atât eu, cât și prim-ministrul am discutat cu partenerii noștri din alte state pentru a găsi soluții. Am discutat cu multe persoane și toți au dorit să ne ajute”, a menționat ea.

Întrebată dacă și discuțiile cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale din Rusia, Dmitri Kozak, au ajutat la depășirea crizei energetice, Maia Sandu a dat un răspuns afirmativ.

„Cred că da. Noi permanent am transmis mesajul nostru, că dorim semnarea a unui contract cu condiții pe care le putem îndeplini”, a spus ea.

Președintele a negat și informația publicată anterior de Financial Times cu privire la existența a unor presiuni politice în procesul de negocieri. Mai exact, ea a spus că nu a existat niciun punct în cadrul discuțiilor privind renunțarea, de către R.Moldova, la Acordul de Asociere cu UE și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică.

Totodată, șeful statului a vorbit și despre „activitatea” Republicii Moldova în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Maia Sandu a precizat că statul nu are niciun statut în organizația respectivă, iar documentul semnat anterior de Igor Dodon nu are nicio valoare.

„A fost o decizie a fostului președinte. El a semnat ceva, dar nu a urmat nimic. Există proceduri interne ale Republicii Moldova care nu au fost realizate... Considerăm că procesul nu a fost finalizat”, susține Sandu.

Potrivit președintelui, în aceste condiții, R.Moldova nu are statut de observator. La întrebarea dacă autoritățile vor activa în această direcție în vederea adoptării tuturor documentelor necesare pentru obținerea statutului de observator, Sandu a spus că „accest subiect nu este examinat”.

Vorbind despre reglementarea conflictului transnistrean, Maia Sandu a spus că Transnistria este parte componentă a R.Moldova și autoritățile vor să rezolve acest conflict și să reintegreze regiunea.

„Cum putem face acest lucru? În primul rând trebuie să fie făcut pașnic, diplomatic. Acest lucru trebuie făcut cu menținerea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor recunoscute internațional. Totodată, este important ca urmare a reintegrării, statul nostru să fie funcțional și stabil”, a precizat ea.

Sandu a adăugat că soluția trebuie elaborată în R.Moldova, iar în societate ar trebui să existe un consens. Doar ulterior autoritățile ar urma să se adreseze către partenerii internaționali din cadrul formatului „5+2”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.