Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Ortega propune eliberarea unor deţinuţi politici din Nicaragua

wikipedia.org
daniel ortega

Preşedintele nicaraguan, Daniel Ortega, a propus sâmbătă eliberarea unor deţinuţi politici reiterând, în acelaşi timp, refuzul alegerilor anticipate, în contextul în care dialogul lansat la sfârşitul lui februarie cu opoziţia este în impas după retragerea episcopilor romano-catolici din acest proces, relatează AFP preluată de Agerpres.

O gravă criză politică zguduie de anul trecut această mică ţară din America Centrală, cu peste 325 de morţi în manifestaţiile antiguvernamentale şi o recesiune economică.

Preşedintele s-a pronunţat sâmbătă după opt zile de reuniuni între reprezentanţii săi şi opoziţie în cursul cărora puterea nu a formulat nicio propunere, ceea ce a provocat îndoieli cu privire la intenţiile reale ale acestui dialog.

În ce priveşte eliberarea deţinuţilor politici, comunicatul preşedinţiei de la Managua subliniază că se referă la "cei care nu au fost încă judecaţi". Pentru cei care justiţia s-a pronunţat deja, "dosarul lor va fi reexaminat".

Peste 700 de persoane au fost încarcerate de la declanşarea crizei, la 18 aprilie, în cursul manifestaţiilor împotriva guvernului condus de fostul luptător de gherilă sandinist. Circa 100 dintre acestea au trecut în arest la domiciliu în prima zi a procesului de dialog. Pe de altă parte, zeci de mii de nicaraguani s-au exilat în ultimele luni.

Eliberarea tuturor deţinuţilor politici, restabilirea libertăţilor publice, reforma legii electorale şi alegeri anticipate figurează în fruntea listei de revendicări ale opoziţiei care îl acuză la Daniel Ortega, 73 de ani, că a instaurat o dictatură.

Guvernul a repetat sâmbătă că nu va convoca alegeri anticipate, "dat fiind că alegerile prezidenţiale şi legislative sunt prevăzute pentru 2021".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.