Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele parlamentului Cataloniei spune că Puigdemont este singurul candidat care ar putea forma un nou guvern

Carles Puigdemont

Preşedintele Parlamentului din Catalonia a insistat că preşedintele aflat în exil, Carles Puigdemont, rămâne singurul candidat care ar putea forma un nou guvern şi a cerut din nou rezolvarea soluţiei prin negocieri politice, scrie The Guardian. Roger Torrent, care a devenit preşedintelel Parlamentului catalan după alegerile din decembrie, a declarat că, deşi speră la un dialog cu statul spaniol, Catalonia are nevoie de un nou guvern de urgenţă pentru a se încheia perioada în care este condusă de la Madrid.

Regiunea se află sub controlul guvernului spaniol de la sfârşitul lui octombrie atunci când prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, a activat articolul 155 al Constituţiei pentru a demite întreaga conducere a Cataloniei şi a organiza noi alegeri în urma referendumului ilegal organizat de Puigdemont.

„Carles Puigdemont este singurul candidat. A fost propus de majoritatea parlamentară iar într-o democraţie parlamentară, candidatul care va fi învestit este cel care are suportul majorităţii parlamentarilor”, a spus Torrent.

Puigdemont se află în exil în Bruxelles de peste trei luni iar dacă se întoarce în Spania, riscă să fie pus sub acuzare pentru rebeliune şi folosirea incorectă a fondurilor publice.

Întrebat dacă alegerea unui alt candidat ar reprezenta o soluţie mai simplă şi mai rapidă, Torrent as spus că nu este decizia lui cine va fi preşedinte. A precizat, de asemenea, că decizia catalanilor a fost clară în alegerile din decembrie, în care partidele pro-independenţă şi-au menţinut majoritatea parlamentară.

„Mesajul de la votul din 21 decembrie a fost clar: ne vrem instituţiile înapoi. Cred că e evident ce propune majoritatea parlamentară. Problema nu e la Parlamentul catalan ci la guvernul spaniol. Ce or să facă? Să ignore rezultatele din 21 decembrie?”, a adăugat Torrent.

„Noi întotdeauna am propus un dialog. Primul lucru pe care l-am făcut când mi-am ocupat postul a fost să trimit o scrisoare către prim-ministrul Rajoy, prin care îi ceream să stăm de vorbă pentru a găsi o soluţie la problemă. Oferta încă e valabilă”, a spus Torrent, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.